“Igra genetike”: Evo od koga nasleđujemo boju očiju

B92
 “Igra genetike”: Evo od koga nasleđujemo boju očiju
“Igra genetike”: Evo od koga nasleđujemo boju očiju

Genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo je da smo uvijek priklonjeniji jednom roditelju, što ponovo zavisi od kombinacije gena koju dobijamo preko roditelja.

Kakav otac, takva ćerka ili kakva majka takav sin. Je li to zaista tako i šta se dešava u genetskim kodovima, kada su oba roditelja sa smeđim očima, a dobiju diete, koje ima recimo plave? Ne, ne radi se o čuvenom “liči na komšiju”, već o igri genetike, koja napravi zanimljive kombinacije hromozoma, čak iako vas dvoje uopšte nemate te karakteristike. O tome šta i kako naslijeđujemo od oca i majke donosimo u tekstu u nastavku.

Istraživanje Univerziteta Stanford pokazuje kako dolazi do naslijeđivanja boje očiju, ali i drugih crta i karakteristika.

Osim u nekoliko posebnih slučajeva, nije posebno predodređeno šta vam koji roditelj daje, odnosno šta od koga naslijeđujete. Ako se radi o dominantnim genima, oni će biti dominantni bez obzira na to dolaze li od oca ili majke. Ako vaš otac ima dominantan gen za boju očiju, naslijedićete istu boju od njega. Međutim, ako se radi o recesivnom genu, djeca mogu imati boju očiju koju njihovi roditelji nemaju i dati potpuno novi gen. To objašnjava zašto se nekada dešava da osobe koje recimo nemaju riđu boju kose ili smeđu boju očiju, dobiju dijete sa smeđim očima i riđom bojom kose.

Kao što vidite, genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo jeste da smo uvijek priklonjeniji jednom roditelju, što ponovo zavisi od kombinacije gena koju dobijamo preko roditelja. Pokušaćemo jednostavno prikazati kako genetika funkcioniše, a potom dati primjere gdje je vidljivo šta dobijamo od kojeg roditelja.

Uzmimo za primjer dijete majke sa smeđim očima i oca sa plavim očima. S obzirom na to da su smeđe oči dominantne, majka može imati gene za smeđe oči ili jedan gen za jednu, drugi za drugu boju očiju. Kako bismo olakšali shvatanje, recimo da će imati oba gena za smeđu boju. S obzirom na to da otac ima plave oči, on ima dvije kopije recesivnih gena za plave oči.

Svaki roditelj će prenijeti jednu kopiju gena na svoje dijete. U ovom slučaju, mama će prenijeti dominantni gen, a otac recesivni. To znači da će dijete imati boju očiju majke, upravo zbog toga što je ona imala dominantne gene. Isti je slučaj i ako otac ima dominantan par gena, jer tada dijete ponovo dobija onaj genetski par koji je dominantniji, što automatski znači da će naslijediti boju očiju od roditelja koji ih ima.

Istraživanje stendfordskog univerziteta takođe potvrđuje kako dječaci od majke naslijeđuju samo jedan Iks hromozom, koji je bogat genima koji utiču na fizički izgled. Očev Iks hromozom je osiromašen takvim genima pa stoga dječaci mogu ličiti na majke, a djevojčice ne moraju nužno na oca, jer dobijaju po jedan Iks hromozom od oba roditelja.

Velike uši, prema ovom istraživanju, obično dolaze u naslijeđe od očeva, dok kosa i njen kvalitet od majke. Ako ste muškarac, pogledajte ujaka i biće vam jasno kako će vaša kosa izgledati u kasnijim godinama (ako je ima). Dakle, postoje različiti spojevi hromozoma koji će u krajnosti dati proizvod vašeg djeteta baš onakav kakav treba da bude. Jedinstveno, posebno i na sebi svojstven način drugačije. Osobine su pak zasluga oba roditelja pa nemojte okriviti muža ako vidite da je krajnje tvrdoglavo. Osvrnite se i na sebe i analizirajte svoje osobine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana