Rukometaš iz Dervente sreću pronašao na sjeveru Evrope

Dušan Repija
Rukometaš iz Dervente sreću pronašao na sjeveru Evrope

Rihimaki - Finska je u svijetu uglavnom poznata po zimskim sportovima, prvenstveno hokeju, vozačima “formule 1” i fudbaleru Jariju Litmanenu.

Posljednjih godina u žižu sporadično dospiju košarkaši jer je Lauri Markanen uspješno naslijedio Hana Motolu. Ipak, ova godina je rezervisana za rukomet.

Razlog za to je plasman Rihimaki Koksa u Ligu šampiona, te rezultati koje ovaj klub, na iznenađenje mnogih, postiže u eliti. Za razliku od drugih skandinavskih zemalja, rukomet je do prije deceniju, čak i manje, u Finskoj bio egzotika, ali se sve promijenilo kada je jedan ozbiljni privatnik došao na čelo Koksa. Do prije nekoliko godina naši klubovi mogli su da dijele besplatne lekcije finskim, a pojedini stručnjaci poput bivšeg trenera Borca Borisa Dvoršeka dovođeni u ovu zemlju kao misionari. Da ništa ne može bez naših ljudi potvrđeno je i ljetos kada je u Koks stigao rukometni globtroter, Dervenćanin Saša Puljizović. Momak koji je karijeru gradio u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Izraelu i Švedskoj na početku svog puta sigurno nije mogao ni da nasluti da će u gradiću poput njegovog rodnog, sa svega tridesetak hiljada žitelja, pronaći nešto o čemu je uvijek maštao. Liga šampiona bila je njegov san, a sada je postala java. I to takva da Koksi uopšte nisu topovska hrana, kako se u prvi mah mislilo da će biti. Dva remija i istorijska pobjeda protiv Tuna u sedam mečeva su potvrda da Finci nisu zalutali.

- Nisam se ni sekund dvoumio kada je stigla ponuda jer mi je životna želja bila da zaigram u Ligi šampiona. Konačno sam dobio priliku da osjetim tu atmosferu. Rezultati su možda mogli biti malo bolji s obzirom na to da imamo prilično jaku ekipu, ali svi su zadovoljni s obzirom na to da nam je ovo debitantska sezona. Pobjeda protiv Tuna je prva koju je ostvario finski klub u Ligi šampiona računajući sve sportove ikada. Ne treba ni da spominjem kakva je euforija nastala - priča Puljizović za “Glas Srpske”.

Naravno, on nije jedini internacionalac u ekipi. Najviše je Rusa, trojica, tu su i dvojica igrača iz Srbije, te po jedan Moldavac, Bjelorus, Ukrajinac i Litvanac. Koks, osim Lige šampiona, igra i Baltičku ligu, dok je domaće takmičenje ipak na nižem nivou.

- Moj klub je šest puta u nizu osvojio titulu i nemamo neku konkurenciju. Baltička liga je ozbiljnije takmičenje jer nastupaju klubovi iz Ukrajine, Bjelorusije, Estonije, Letonije i Litvanije. Putovanja su jako naporna s obzirom na to da igramo tri takmičenja uporedo, pa smo non-stop u pokretu - objašnjava Puljizović.

S obzirom na to da Finska spada u jednu od najdepresivnijih zemalja svijeta gledajući vremenske uslove, putovanja i nisu tako loša.

- Uh, baš je sumorno i tmurno vrijeme. Nama koji nismo navikli na takvo nešto prilično je teško. Ujutro do devet časova je mrak, magla i sivilo su zaštitni znak 90 odsto dana u godini, tako da putovanja dobro dođu. Međutim, nemam pravo da kukam s obzirom na to da sam ispunio svoj san - rekao je Puljizović.

Srednji bek prilično je zadovoljan svojom ulogom u timu i vjeruje da će mu se na kraju sezone otvoriti vrata još jačih klubova poslije avanture života.

Helsinki na 40 minuta

Iako nema mnogo slobodnog vremena, koristi ga kako bi otišao u Helsinki, koji je udaljen 40 minuta vožnje vozom.

- Rihimaki je industrijski grad i u njemu nema mnogo sadržaja. Ipak, blizu sam prestonice Finske, Helsinki je vrlo moderan i lijep grad, uređen baš onako kako svi imamo pretpostavke o Skandinaviji - rekao je Puljizović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana