Rade Savić, nekadašnji predsjednik Bosne i KSJ: Našeg Varaju hvalio i Bil Rasel

Milan Zubović
Rade Savić, nekadašnji predsjednik Bosne i KSJ: Našeg Varaju hvalio i Bil Rasel

Banjaluka - Čuveni košarkaš Bosne i reprezentativac SFRJ Žarko Varajić preminuo je u 68. godini poslije duge bolesti.

Ostaće zapamćen kao član generacije sarajevske ekipe koja je postala prvak Evrope 1979, kao i po fenomenalnoj partiji u finalu kada je ubacio 45 poena italijanskom Varezeu (Emersonu), što je i dalje rekord finalnih susreta, a treba imati u vidu da tada nije bilo trojke. Smrt Varajića pogodila je njegovog prijatelja Radu Savića, koji je bio predsjednik Bosne od 1963. do 1971, a potom predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije od 1973. do 1977. godine.

- Bio je sjajan momak, Srbin iz Crne Gore, koji je pokasno počeo da igra košarku i to kada mu je bilo 17 godina. Bio je nevjerovatan talenat i brzo je napredovao. Imao je sportski peh jer je igrao u vrijeme Dražena Dalipagića, Damira Šolmana, Dragana Kapičića, koji su bili “trojka” na “četvorku”, ali je bio stamena momčina koji se radom izborio za svoje mjesto. Tada se čekalo u redu za reprezentaciju, u koju je ušao 1976. godine - počeo je priču Savić za “Glas Srpske”.

O prijateljstvu i duženju sa Varajićem mogao bi pričati danima, ali mu uvijek prvo na pamet pada pohvala legendarnog Amerikanca koji je košarkaška ikona u SAD.

- Tokom priprema za Olimpijske igre 1976. godine u Montrealu bio sam sa reprezentacijom Jugoslavije na turneji po SAD, gdje smo igrali protiv amaterskih, poluprofesionalnih i profesionalnih ekipa. Na jednoj utakmici u Providensu pored mene je sjedio čuveni Bil Rasel. Kada je Varajić zamijenio Dalipagića u igri, Rasel se okrenuo ka meni ne znajući ko sam i rekao: “Kada gledaš ovog momka sa loptom, čini ti se da od njega nema nikakve koristi, ali toliko je stamen u odbrani svog koša i toliko mirne ruke u napadu da bi ga poželio svaki profesionalni tim” - prisjetio se Savić.

Zanimljivu situaciju imali su i tokom samih Igara u Kanadi.

- Za vrijeme Olimpijade u Montrealu imali smo dojavu da jugoslovenska ekspedicija može imati neugodnosti od nekih Luburićevih sljedbenika, pa je skrenuta pažnja cijelom timu, koji je bio veoma brojan. Jednog lijepog jutra prišli su mi Dalipagić, Varajić i Kapičić i pitali mogu li otići do grada da malo prošetaju jer nismo imali obaveza. Rekao sam im da budu oprezni zbog upozorenja koje smo dobili, a meni je na to Varaja rekao da oni baš idu ne bi li se sreli sa nekim od njih. Tada sam im kazao da i ja idem sa njima. Bio je hrabar, pošten i dostojanstven čovjek koji se nikoga nije bojao - rekao je Savić.

Na tim Igrama Varajić je stigao do srebrne medalje, a iduće godine osvojio je evropsko zlato u Belgiji, kao i bronzu dvije godine kasnije u Italiji. Imao je još zlato sa Mediteranskih igara 1975, kao i dva zlata sa Balkanskih igara 1974. i 1976. godine. Varajić je u Bosnu stigao 1969. nakon što je tri sezone proveo u Sutjesci iz Nikšića, u kojem se rodio 26. decembra 1951. Pored Bosne, tokom karijere, samo jednu sezonu proveo je u Al Ainu (1981-82).

- Kao dugogodišnji sportski radnik, posebno košarkaški, i predsjednik KK Bosna i KSJ, skoro 50 godina pratio sam i živio sportski život sa Žarkom Varajićem, popularnim Žarom. Potresla me vijest da je napustio ovu stranu života i preselio se u neki drugi svijet. Izgleda da ovu posljednju bitku sa opasnom bolešću nije izdržao, ali je zato izdržao mnoge na košarkaškom terenu, i kao igrač i kao sportski radnik. Ugasila se jedna sjajna zvijezda iz košarkaškog sazviježđa, ali će rezultati koje je Žara ostvario ostati kao vječni trag o njegovoj veličini sportiste i čovjeka. Živjeće šampionska titula klupskog prvaka Evrope, njegov rekord na finalnoj utakmici Kupa šampiona koji ni do danas nije prevaziđen, kao i brojne medalje sa evropskih i svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara. Košarkaški svijet ovog, i posebno srpskog podneblja, ostao je bez uzornog košarkaša i čovjeka od časti i dostojanstva. Bol je velik, ali zahvalnost nas koji smo bili u bliskim odnosima sa njim ostaće u sjećanju, kao i njegov lik sportskog velikana - kazao je Savić.

Sahrana će biti obavljena u petak od 14 časova u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

 

Saučešća

Telegrame saučešća povodom smrti Varajića uputili su visoki zvaničnici Srpske i Srbije, kao i mnogobrojni proslavljeni sportisti. Među njima su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i proslavljeni košarkaš, a sada generalni menadžer NBA ligaša Sakramento Kingsa Vlade Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana