Srđan Babić, mladi reprezentativac Srbije za “Glas Srpske”: Navikli smo da pobjeđujemo

Ivan Dragičević
Srđan Babić, mladi reprezentativac Srbije za “Glas Srpske”: Navikli smo da pobjeđujemo

Trst - Mlada reprezentacija Srbije predstojeće Evropsko prvenstvo dočekuje kao jedan od favorita. Selektor Goran Đorović na raspolaganju ima sjajnu ekipu koju će predvoditi novi napadač Reala Luka Jović, a jedan od aduta u odbrani je i Banjalučanin Srđan Babić, koji će imati žestoku konkurenciju u borbi za dva štoperska mjesta.

Defanzivac Crvene zvezde boriće se sa Nikolom Milenkovićem i Vukašinom Jovanovićem, ali i Bijeljincem iz Partizana Svetozarom Markovićem za dva mjesta u srcu odbrane. Već po navedenom vidi se da Srbija ima vrlo jak i konkurentan tim koji se prošetao kroz kvalifikacije i ima velike ambicije u grupi B. Srbija će sve utakmice grupne faze igrati u Trstu gdje bi trebalo da ima veliku podršku navijača zbog brojnog srpskog stanovništva koje živi u tom dijelu Italije. Uvijek je uvodna utakmica veoma važna, ali ovaj put je posebno, jer Srbija ne smije da zakaže protiv objektivno slabijeg rivala Austrije (18.30 časova), zatim tri dana kasnije protiv Njemačke, dok je utakmica sa Danskom zakazana za 23. jun.

Najpoznatiji igrač večerašnjeg rivala je vezni fudbaler Salcburga Ksaver Šlager, a u timu ima i mnogo igrača sa naših prostora. Tako je pažnju privukla izjava Saše Kalajdžića koji je rekao da neće slaviti ukoliko uspije da postigne gol protiv Srbije.

- Ne osjećamo pritisak. Idemo na prvenstvo da odigramo najbolje moguće. Nikada ne možeš da prognoziraš kako će se stvari odvijati. Već u grupi imamo jake rivale, a na turniru će biti još mnogo jakih reprezentacija. Nezahvalno je govoriti da li smo favoriti. Naša generacija je dugo zajedno i uvijek smo imali rezultat, čak i u momentima kada je igra bila slabija, što znači da imamo pobjednički mentalitet. Mnogo pobjeda smo zabilježili golovima u posljednjim minutima utakmice - rekao je Babić.

“Orlići” nisu dugo na okupu. Oni najvažniji igrači, koji su nastupali i za A selekciju proveli su tek nekoliko dana sa ekipom u Portorožu, ali bez obzira na malo vremena koje je provela zajedno, ova generacija se međusobno odlično poznaje. Iako umorni od napornih sezona moraće da budu na visokom nivou u Italiji.

- Radili smo na fizičkoj spremi, jer smo bili na odmoru. Nismo mogli ni da radimo ono što je zamišljeno, jer nismo bili kompletni. Ipak, mislim da smo stigli sve da odradimo i spremni smo za prvo iskušenje. Uzdam se u naš kvalitet, ali i karakter i mentalitet o kojem sam govorio - dodao je Babić.

Bez obzira što je Srbija prema procjenama kladionica tek šesti favorit takmičenja, iza zemalja “Liga petice” selektor Goran Đorović nikada nije skrivao ambicije - nada se i vjeruje da će ova generacija “orlića”, koja je navikla da pobjeđuje i u mlađim kategorijama, ako ništa bar ponoviti rezultat iz 2007. godine kada ih je Holandija zaustavila u finalu. U timu će imati i najskupljeg fudbalera prvenstva Luku Jovića, ali i “pola” seniorske reprezentacije. Već pomenuti Milenković, zatim Andrija Živković, Saša Lukić i Nemanja Radonjić skupili su dosta minuta u A selekciji, a i ostali momci poput Milana Gajića, Danila Pantića, Ivana Šaponjića imaju već prilično iskustvo. Mali problem za “orliće” je što i ostale reprezentacije imaju vrlo jake adute. Dva najveća favorita su domaćin Italija i Španija, koji u svojim redovima imaju više momaka koji su već sada zvijezde - Federika Kijezu, Mojze Kena, Nikolasa Zaniola, odnosno Fabijana Ruiza, Mikela Orjazabala i Karlosa Solera.

Evro je sinoć otvoren utakmicama Poljska - Belgija i Italija - Španija, a nastupa ukupno 12 reprezentacija podijeljenih u tri grupe. Plasman u polufinale obezbijediće pobjednici grupa i jedna najbolja drugoplasirana selekcija. Finale je 30. juna na “Dačija areni”  u Udinama.

 

 

Gradovi domaćini

Sve utakmice grupne faze Srbija će igrati na stadionu Triestine u Trstu na veoma lijepom stadionu “Nereo Roko” koji prima nešto više od 32.000 gledalaca. Ostali gradovi domaćini su Bolonja, Ređo Emilija, Ćezena, Udine, a u San Marinu će se igrati na stadionu “Seravale”.

 

Najskuplji timovi

1. Španija 437,3

2. Italija  415,3

3. Francuska       368

4. Njemačka 314

5. Engleska 305,5

6. Srbija    137,2

*iznosi su u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana