Kako su nekada izgledali “all inclusive” hoteli?

B92
Kako su nekada izgledali “all inclusive” hoteli?

Minibar, doručak u krevetu, batler koji je na raspolaganju 24 sata dnevno... današnji hoteli svaki “hir” gosta pretvorili su u “uobičajenu potrebu”.

Nekada, nije bilo tako. Ne tako davno, bočice šampona (koje ljudi najčešće ponesu kući), nisu ni postojali. O “pametnim” sobama da i ne govorimo...

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika nema hotela visoke kategorije koji nije ukrašen prazničnom spoljnom rasvjetom.

Kako piše CNN, i tu tradiciju smislili su hotelijeri. Hotel Del Coronado, na plaži u San Dijegu, ove godine proslavlja 130 godina, a prvi je hotel na svijetu koji je okitio jelku napolju, električnim svećicama.

Početkom 20. vijeka, u masovnoj upotrebi bile su svijeće, a električna božićna rasvjeta bila je prava rijetkost. Do 1910. godine, u svakom hotelu na svijetu - koliko god je bio luksuzan - gosti su koristili zajednička kupatila.

Te 1910. u Londonu je otvoren Goring Hotel, koji je prvi u istoriji hotelijerstva gostima ponudio “sobu s kupatilom”.

Goring i danas smatraju jednim od najluksuznijih hotela na planeti, a poznat je i po tome što je baš u tom hotelu Kejt Midlton provela posljednju noć kao djevojka, pred udaju za princa Vilijama.

Hotel Boston Park Plaza otvoren je 1927. i prvi je hotel na svijetu koji je u svaku sobu uveo radio aparat. Krajem dvadesetih godina prošlog vijeka, radio je u SAD bio izuzetno popularan i sve više postajao glavni izvor vijesti, zabave i muzike. Radio je bio ono što su kasnijim generacijama postali televizija, pa internet.

Njujorški hotel Njaldorf Astoria poznat je po art deko motivima, salati i gostima zvijezdama. U istoriju hotelijerstva, ovaj hotel sa Park avenije ušao je pošto je početkom tridesetih prvi uveo “rum servis”.

Prvi mini-barovi u hotelskim sobama pojavili su se u Hong Kongu, u hotelu “Hilton”, 1974. godine, kad su uvedeni u svih 840 soba. Hotel je u međuvremenu, 1995. godine, zatvoren, ali mini bar-potez tadašnjeg menadžmenta usvojen je vrlo brzo širom svijeta - pa žedni putnici sada u svakom pristojnom hotelu na svijetu mogu iz malog frižidera da uzmu piće - naravno, veoma skupo piće.

Hotel Adolphus u Dalasu može i bukvalno da ponese epitet “naj kul” hotela na svijetu - pošto je baš taj hotel prvi koji je uveo centralni klima uređaj, pedesetih godina.

CNN primjećuje da su gosti sigurno bili presrećni, pošto je Teksas poznat po ljetnjim temperaturama koje svakodnevno prelaze 30 stepeni Celzijusa. Sapunčiće i šampončiće za svakog gosta prvi je, sedamdesetih godina, uveo londonski Four Seasons.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana