Ajfelovu kulu štite staklom i ogradom

Agencije
Ajfelovu kulu štite staklom i ogradom

Pariz - Da bi Ajfelova kula bila bezbjednija od eventualnih terorističkih ili bilo kojih drugih napada, oko čuvenog simbola francuske prestonice postavljeni su zid od stakla otporan na metke i metalna ograda.

Ovo je u petak izjavio predsjednik Društva za korišćenje Ajfelove kule Bernar Godijer.

Inače, radovi na obezbjeđivanju ove pariske znamenitosti u slučaju terorističke prijetnje počeli su 2017. godine i biće završeni za mjesec.

- Jedan od dva bezbjednosna stuba je staklena ograda od 6,5 centimetara debljine - rekao je Godijer prilikom obilaska gradilišta u petak zajedno sa novinarima, prenosi francuska televizija BFM.

- Stakleni zid je “čvrst, otporan na sve udarce i pruža apsolutnu bezbjednost” u slučaju ispaljivanja metaka - rekao je Godijer.

Zaštitni zid je, objašnjava on, napravljen u konsultacijama sa policijom kako bi se pronašli najbolji načini da se zagarantuje bezbjednost, uključujući eventualne nalete automobilom.

Stakleni zid je visok tri metra i štitiće toranj duž Keja Branli i Avenije Gistava Ajfela.

Sa druge dvije strane, duž bočnih vrtova koji su od sada dio pojasa oko Ajfelovog tornja, postavljene su metalne ograde.

- Za ogradu je karakteristično to što ima oblik konstrukcije Ajfelove kule, što je rezultat inspiracije prvobitnim crtežom Gistava Ajfela - rekao je tehnički direktor Društva za korišćenje Ajfelove kule Alen Dima.

Metalnu ogradu, visoku 3,24 metra, dizajnirao je austrijski arhitekta Ditmar Fajhtinger, koji je već dizajnirao neke pješačke mostove u Parizu.

Kada prođu kroz ogradu, posjetioci će do tornja doći kroz vrt, površine dva hektara, u čijem su sastavu i dva jezera, “što će doživljaj učiniti prijatnijim i romantičnijim”, rekao je Godijer, uz napomenu da će ulazak u vrt ostati besplatan.

Godijer navodi da, i pored radova na obezbjeđivanju tornja, broj posjetilaca nije smanjen.

On se nada da će čuvenu kulu posjetiti između šest i sedam miliona ljudi do kraja ove godine.

Obezbjeđivanje Ajfelove kule koštalo je oko 35 miliona evra, a inače je dio plana reorganizacije ukupne vrijednosti 300 miliona evra, koji uglavnom treba da bude realizovan do Olimpijskih igara 2024. godine.

Istorijat

Ajfelova kula je metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima 1889. kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Do 1930. godine je bila najveće zdanje na svijetu sa svojih 300 metara visine. Ime je dobila po Gistavu Ajfelu, inženjeru koji ju je projektovao. Ovu turističku atrakciju godišnje posjeti  5,5 miliona turista. Toranj je građen od 1887. do 1889. godine i poslužio je kao glavna kapija za ulaz na Svjetsku izložbu 1889. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana