Tama duga 18 mjeseci: Ova godina je bila najgora u ljudskoj istoriji

Agencije
Tama duga 18 mjeseci: Ova godina je bila najgora u ljudskoj istoriji
Tama duga 18 mjeseci: Ova godina je bila najgora u ljudskoj istoriji

Ako bi vas neko pitao koja je najgora godina u ljudskoj istoriji, šta biste rekli? Godina 1347. je bila poprilično loša, tada je “crna smrt” pogodila Evropu, bilo koja godina Holokausta takođe se može može smatrati užasnim periodom, ali i 1918. godina kada je počela španska groznica koja je ubila više od 100 miliona ljudi.

Ipak, kako se ispostavilo, najgora godina za život u ljudskoj istoriji je 536. godina naše ere, otkrili su naučnici sa Harvarda.


Autor studije i istoričar Majk Makormik potvrdio je ove vijesti kazavši “da je to bio početak jednog od najgorih perioda za život, ako ne i najgora godina”.

Na početku te godine, Bliski Istok, Evropa i neki dijelovi Azije su se suočili sa 18 mjeseci potpunog mraka izazvanog tajanstvenom maglom.

Razlog zašto se magla spustila i prekrila gradove navodno je kataklizmiča erupcija vulkana na Islandu početkom 536. godine, nakon čega je Evropu prekrio oblak vulkanske prašine čije čestice odbijaju sunčevu svjetlost.

To je izazvalo padanje snijega u Kini, neuspjeh usijeva na više kontinenata, ekstemne suše, gladi i bolesti uglavnom na sjevernoj hemisferi, piše Dejli mejl.

Arheolog i istoričar prof. Makormik kaže za Sajens magazin da “svijet nije mislio da će se nešto promjeniti sve do 640. godine naše ere, više od 100 godina kasnije”.

Temperature tokom ljeta 536. godine su bile između 1,5 i 2,5 stepeni Celzijusovih, te je ovaj period jedna od najhladnijih decenija u proteklih 2.300 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana