Božović više nije Crnogorac?

Darko Momić
Božović više nije Crnogorac?

BANjALUKA - Nesuđeni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađan Božović, koji se izjasnio kao Crnogorac i bio kandidat za ministra iz reda ostalih, nakon što je zbog opstrukcija od strane SDA propao njegov izbor na ministarsku funkciju, preko noći je, kako stvari stoje, promijenio nacionalnost i postao Srbin.

Božovića, koji se skrasio na mjestu šefa kabineta novoimenovanog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici predložio je za člana Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH. Njegov izbor ne bi bio sporan da zakon ne kaže da se ta komisija sastoji od devet članova, od kojih su po tri iz reda svakog od konstitutivnih naroda BiH.

Mlađan Božović za “Glas” kaže da nije problem u njegovom nacionalnom izjašnjavanju, već u kontradiktornosti Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH koji je, kako kaže, pun nelogičnosti.

- Tačno je da zakon kaže da se komisija sastoji od devet članova od kojih su po tri iz reda svakog od konstitutivnih naroda BiH, ali isto tako kaže i da je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH obavezno jedan od članova komisije, a kako će biti ako je ministar iz reda ostalih, kao što je sada slučaj - kaže Božović.

Pored toga, nastavlja on, zakon kaže i da je jedan od članova komisije obavezno i ministar za raseljena lica i izbjeglice Republike Srpske iako to ministarstvo više ne postoji. Na pitanje da li se on izjašnjava kao Srbin ili kao Crnogorac, Božović kaže da mu je najlakše da kaže da “pošto nije izabran za ministra, više nije Crnogorac”.

- Šalim se, naravno, ali pojedini članovi zakona su sami sa sobom u koliziji, tako da je pitanje izbora članova komisije zaista teško riješiti, a da neko ne kaže da je sporno - kaže Božović.

Božović još nije zvanično član komisije, jer procedura nalaže da Savjet ministara odluku o imenovanju upućuje Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, a ono ga potom dostavlja Predsjedništvu BiH koje ima posljednju riječ.

Članovi

Pored Mlađana Božovića, za članove Komisije za izbjeglice i raseljena lica ispred Savjeta ministara predloženi su zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović, bivši ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i potpredsjednik RS Josip Jerković. U ime Vlade RS predloženi su direktor i zamjenik direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić i Dragan Štrbac, ispred Vlade FBiH ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić i ministar pravde Mato Jozić, te glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Sead Sadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana