Vidović: Izostanak aranžmana sa MMF-om nije uzrokovao probleme u budžetu

Srna
Vidović: Izostanak aranžmana sa MMF-om nije uzrokovao probleme u budžetu

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović naglasila je da Vlada Srpske, zbog izostanka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nema problema u budžetu koji je potpuno likvidan i ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza.

"Budžet se puni i troši planski. Imamo odluku Narodne skupštine koja se odnosi na zaduženje i nemamo problema zbog izostanka aranžmana sa MMF-om", izjavila je Vidovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade. 

Vidovićeva je rekla da Vlada Republike Srpske sarađuje sa MMF-om, čiji predstavnici često posjećuju Ministastvo finansija Srpske, podsjetivši da je aranžman izostao jer su u MMF-u odlučili da o njemu neće biti ni razgovarano dok ne bude formirana vlast na nivou BiH i u Federaciji BiH /FBiH/. 

"Kada se formira vlast, ako ponuda MMF-a bude prihvatljivija od bankarskih kredita i ukoliko za tim bude potrebe, vidjećemo šta ćemo uraditi. Prodali smo trezorske zapise prije mjesec dana sa kamatom od nula odsto", kaže Vidovićeva. 

Ona je navela da se u Ministarstvu finansija Srpske radi analiza da se dio obveznica Republike Srpske, koje emituje Ministarstvo finansija, do kraja godine prevede u trezorske zapise, jer je to ekonomičnije. 

Prema njenim riječima, banke u Srpskoj se rijetko odlučuju da privrednicima daju kredite, jer smatraju da su rizični i država im je najstabilniji povjerilac. 

Ona je dodala da je Vlada dobila donatorska sredstva od milion evra za pokretanje startapova za mlade do 35 godina. 

"Vlada je danas prihvatila tu donaciju i ona će biti sprovedena kroz Zavod za zapošljavanje Republike Srpske", dodala je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana