SAD u najdužoj blokadi od 1995.

Glas Srpske
SAD u najdužoj blokadi od 1995.

Vašington - Američka savezna administracija ostaje “zaključana”, a zaposleni bez plata pošto su propali novi pregovori između predsjednika Donalda Trampa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Bio je to kratak sastanak, tvrde svi učesnici. Na jednoj strani predsjednica Kongresa Nensi Pelosi i senator Čak Šumer, oboje iz Demokratske stranke, koja ima većinu, na drugoj republikanski predsjednik Donald Tramp. Cilj sastanka je bio dogovor o saveznom budžetu za 2019. godinu, bez kojeg je savezna administracija blokirana, a više od 800.000 zaposlenih ne prima plate. Takve blokade nisu strane SAD, ali to da dogovora nema 19 dana je najduža blokada od 1995. godine.

Problem je nastao zbog predsjednikovog zahtjeva da bude odobreno pet milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, koji bi bio fizička prepreka ilegalnim migrantima. Predstavnici Demokratske stranke oštro se protive tome.

Sudeći prema njegovoj objavi na “Tviteru”, predsjednik Tramp je sjeo za sto spreman da pristane na momentalni prekid blokade ako mu odgovore da li će za 30 dana Kongres pristati na izgradnju zida.

Kada je ponovo dobio negativan odgovor od Nensi Pelosi, rekao je samo “baj-baj” i ustao, poručujući da tu više nema posla.

Pelosijeva i Šumer su poslije izlaska iz Situacione sobe u Bijeloj kući, gdje su se susreli sa predsjednikom, medijima izjavili da su totalno iznenađeni i da su prisustvovali još jednom predsjednikovom “tantrumu”.

Lider demokrata u Senatu, senator Šumer, rekao je da je predsjednik pitao Nensi Pelosi da li će odobriti “njegov zid” i, kada je dobio negativan odgovor, lupio je šakama o sto i rekao da nemaju o čemu više da razgovaraju i uz pomenuto “baj-baj” ustao i izašao iz sobe.

Pelosijeva je dodala da Tramp vjerovatno misli da je za finansiranje zida dovoljno da Pelosijeva i Šumer “traže pare od svojih tata”, ali da država ne funkcioniše onako kako je Tramp navikao u životu. Potpredsjednik Majk Pens događaj je opisao malo drugačije, rekavši da je predsjednik ušao u sobu i čak im ponudio slatkiše, da nijednog trenutka nije podigao glas, a da o lupanju o sto nema ni govora.

Ovo je dvadeseta blokada administracije od reforme 1974. godine i, ako potraje još samo dva dana, biće najduža u istoriji, duža od one koja je počela u decembru 1995. pod predsjednikom Klintonom i trajala je 21 dan. Blokade su u prosjeku trajale osam dana i nisu ostavljale značajne posljedice.

Zaposleni u strahu

Ovoga puta mnogi zaposleni strepe da neće moći da plate rate kredita i stanarine. U političkom smislu i to u godini kada se očekuje početak predizborne kampanje za izbore u novembru 2020, blokada pokazuje produbljivanje podjele u SAD.

Ankete pokazuju da 51 odsto Amerikanaca krivi predsjednika za blokadu, ali i da mu 77 odsto republikanskih birača drži stranu i smatra da je u pravu kada traži izgradnju zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana