Podaci o doniranim sredstvima Srbije u Republiku Srpsku pokazuju čistu računicu

Vedrana Kulaga
Podaci o doniranim sredstvima Srbije u Republiku Srpsku pokazuju čistu računicu

Banjaluka - Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila juče da vlast u Beogradu nema saznanja o zloupotrebama sredstava koja su donirana opštinama i gradovima u Republici Srpskoj za realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata.

Vlada Srbije je do sada odobrila više od 24 miliona evra za projekte u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, a novac je namijenjen za gradnju i rekonstrukciju važnih objekata za građane kao što su škole, domovi zdravlja, vrtići, putevi, prostorije za stara lica, a dio novca namijenjen je i za nabavku sanitetskih vozila.

Pojedini mediji objavili su proteklih dana da je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić sa saradnicima zaloupotrijebio donaciju, što je on lično i demantovao.

- Vlada Srbije nema saznanja o zloupotrebi sredstava koja je donirala opštini Srebrenica. Kada je riječ o Srebrenici i o ostalim opštinama, sve radimo sa našim partnerima iz Vlade Republike Srpske. Nismo tu da kontrolišemo utrošak sredstava, a sve što sam imala priliku da vidim pokazuje da su upotrebljena na najbolji način - poručila je Brnabićeva juče iz Banjaluke gdje je, između ostalog, o postojećoj saradnji Srbije i Srpske razgovarala sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović.

Na sastanku je ocijenjeno da je gotovo u svim oblastima društvenog života postignut napredak u međusobnim odnosima, a sve u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama te ukazano da je neophodno dalje jačati te veze na institucionalnom, ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković, navela da je podrška Srbije, kao najznačajnijeg ekonomskog partnera i oslonca za očuvanje i jačanje Srpske, vidljiva u brojnim opštinama, kroz realizaciju velikog broja komunalnih i infrastrukturnih projekata koje finansira Srbija.

- Srpsku i Srbiju vežu čvrsti politički i ekonomski odnosi uz visok nivo razumijevanja - poručila je Cvijanovićeva.

Ana Brnabić je juče u Banjaluci prisustvovala regionalnoj konferenciji “Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak” sa koje je poručeno da je zaštita intelektualne svojine značajno za rast ekonomije i za put ka EU. Brnabićeva je rekla da zemlje Balkana treba samostalno da stvaraju tu svojinu za šta je neophodno usvojiti set zakona o autorskim i srodnim pravima, patentima, te žigu.

Višković je rekao da se, kada je riječ o intelektualnoj svojini, misli na industrijsku svojinu, intelektualnu svojinu, ali i na autorska prava. Te, oblasti, kako je dodao, moraju biti zaštićene zakonom.

 

Javnost

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je juče da je podizanje svijesti javnosti o zaštiti intelektualne svojine važno. Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić rekao je da se u BiH mora više raditi na zaštiti intelektualne svojine i da javnost o ovome mora biti više informisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana