Odluka o sudbini DNS-a na sjednici NSRS

Vedrana Kulaga
Odluka o sudbini DNS-a na sjednici NSRS

Banjaluka - Nakon smjene Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika Demokratskog narodnog saveza javlja se novi problem po ovu stranku jer bi moglo doći do pucanja budućeg poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini gdje su obezbijedili 12 mandata.

- Dio poslanika je uz Čubrilovića za koga je i Milorad Dodik kazao da je budući predsjednik NS RS, a drugi dio je uz Marka Pavića te dijeli stav većine u Predsjedništvu stranke koji gura Darka Banjca na tu poziciju tako da je moguće i da klub pukne ako se desi da i jedan i drugi budu predloženi za predsjednika parlamenta - kazao je “Glasu Srpske” sagovornik iz DNS-a.

Nedeljko Čubrilović i lider stranke Marko Pavić juče nisu odgovarali na telefonske pozive, a potpredsjednica DNS-a Spomenka Stevanović izjavila je za “Glas Srpske” da odluka o razrješenju Nedeljka Čubrilovića nije konačna dok je ne verifikuje Glavni odbor. Ranije je ocijenila da ako ne bude te verifikacije, Čubrilović ostaje na mjestu zamjenika predsjednika.

- Sačekaćemo Glavni odbor i vidjeti kako će se izjasniti. Ne vjerujem da će sjednica biti održana do ponedjeljka za kada je zakazana konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS - rekla je Stevanovićeva koja je ponovo osvojila mandat.

Na pitanje da li sadašnja situacija, odnosno postojanje dvije struje među novoizabranim poslanicima DNS-a u parlamentu RS, može da pomrsi konce i da pocijepa klub poručila je da za sada ne bi o tome govorila.

- Ne bih ništa da prejudiciram. Vidjećemo u ponedjeljak. Taj dan nije daleko - rekla je Stevanovićeva i istakla da će prije konstitutivne sjednice parlamenta biti održana sjednica poslaničkog Kluba DNS-a na kojoj će biti izabrani novi šef i zamjenik kluba.

I dok pojedinci čekaju konačne odluke vrha, iz pojedinih opštinskih odbora osuđuju smjenu Čubrilovića. U njegovu odbranu su stali odbori u Tesliću i Stanarima te pojedinci iz Banjaluke koji traže sazivanje vanredne Skupštine DNS-a na kojoj će biti zatražena ostavka lidera Marka Pavića.

Čubrilović, koji je i aktuelni predsjednik parlamenta RS, smijenjen je iz stranačkog rukovodstva na zahtjev predsjednika DNS-a Marka Pavića, pod optužbom da je učestvovao u smjenama kadrova stranke koje su, na neki način, obilježile postizborni period u RS.

Dobra saradnja

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je juče da je smjena Nedeljka Čubrilovića sa stranačke funkcije unutrašnje pitanje DNS-a  te da ne može komentarisati šta se dešava u toj stranci.

Ipak, dodala je da je kao premijerka Srpske imala odličnu saradnju sa Čubrilovićem, koji je i predsjednik Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana