Novinarke optužuju za pad prihoda od pretplate

Darko Momić
Novinarke optužuju za pad prihoda od pretplate

Banjaluka - Poslije hajke i medijskog linča koje su sarajevski mediji uz podršku ekstremista sa društvenih mreža proteklih dana vodili protiv novinarke i urednice BHRT-a Svjetlane Topalić i direktorice BH Radija Pejke Medić samo zato što su preko društvenih mreža čestitale Dan Republike - 9. januar, na njih dvije se sprema novi napad i optužbe da su ugrozile finansiranje javnih RTV servisa u BiH.

Prema pouzdanim saznanjima "Glasa Srpske", napad na Topalićevu i Medićevu spremaju "kolege" sa RTV FBiH i to putem službe RTV pretplate federalnog javnog servisa tako što će ih optužiti za pad prihoda od RTV takse.

- Iz Službe pretplate FTV-a već su počele da stižu pritužbe da su njihovi inkasanti na terenu na meti neviđenih napada i uvreda, a da je osnovni razlog za prijetnje i uvrede koje navodno trpe upravo čestitka povodom Dana Republike koju su Topalićeva i Medićeva uputile preko "Tvitera", odnosno preko "Fejsbuka" - tvrdi sagovornik "Glasa Srpske" odlično upućen u dešavanja i međusobne odnose BHRT-a i FTV-a.

Naš izvor tvrdi da su na federalnoj televiziji već požurili sa ažuriranjem podataka o visini prikupljenih prihoda u proteklih nekoliko dana iako se ti podaci nikada ne sravnjuju na dnevnoj bazi.

- Prema tim podacima, ispada da je 9. i 10. januara ove godine, dakle otkako su Svjetlana Topalić i Pejka Medić na društvenim mrežama napisale: "Srećan ti rođendan, Republiko", prikupljeno 70.000 maraka manje prihoda od RTV takse nego 9. i 10. januara prošle godine. Za taj pad prihoda i za ugrožavanje finansiranja javnih RTV servisa u BiH biće optužene njih dvije zbog čestitke koje su uputile - tvrdi naš sagovornik, dodajući da nije isključeno da će se hajka voditi preko sindikalnih organizacija javnih RTV servisa.

Pejka Medić je kratko rekla za "Glas Srpske" da ne isključuje da je došlo do smanjenja prihoda od RTV takse, ali da razlog za to nikako ne mogu da budu ona ili Svjetlana Topalić, odnosno čestitka koju su uputile povodom Dana Republike Srpske.

- Na BHRT-u, a o FTV-u i da ne govorim, radi najviše građana FBiH i neplaćanjem RTV pretplate ugrožavaju se oni i njihove porodice. O tome treba da misle oni koji odbijaju da plate pretplatu, a koji kao razlog za to eventualno navode moju čestitku za Dan Republike. Time se samo pokazuje bolesna i potpuno nerazumna mržnja prema Republici Srpskoj. Garantujem da se niko u Republici Srpskoj neće potresti ako neki radnik BHRT-a 25. novembra na "Fejsbuku" napiše: "Srećan Dan državnosti", i to ne samo zato što je predsjedavajući ZAVNOBiH-a bio srpski ljekar Vojislav Đedo Kecmanović, pa zato 25. novembar ne smeta nikome u Srpskoj, već zato što poštujemo tuđe praznike i onda kada nama ne znače gotovo ništa - kaže Medićeva.

Atmosfera linča

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je stao u odbranu srpskih novinarki na BHRT-u Svjetlane Topalić i Pejke Medić koje su bile izložene uvredama zbog čestitke koju su uputile povodom Dana Republike Srpske.

- Neprimjereno je da u medijima i na drugim mjestima budu šikanirani ljudi koji su čestitali Dan Republike Srpske. Stvara se atmosfera linča koju u Sarajevu najviše kreiraju Bošnjaci, što nije primjereno. Bez obzira na sve, Srpska ima svoj datum rođenja, a to je 9. januar - rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana