Nova kancelarija za jače veze sa Rusijom

Vedrana Kulaga
Nova kancelarija za jače veze sa Rusijom

Banjaluka - Republika Srpska je na korak do otvaranja nove kancelarije u ruskom gradu Sankt Peterburgu, koja će, prema ocjenama zvaničnika RS, biti ključna za saradnju i unapređenje odnosa između dvije zemlje na svim poljima, a posebno u oblasti privrede.

Rad kancelarije je zamišljen na način da bi trebalo da bude prostor u kojem će privrednici iz Srpske prezentovati svoje proizvode i obavljati pregovore sa ruskim partnerima, ali i mjesto za razgovore iz drugih oblasti.

Zgrada u kojoj će biti smještena bez naknade je dobijena od Sankt Peterburga, a u potpunosti bi trebalo u funkciji da bude krajem ovog mjeseca ili početkom oktobra.

- U toku je renoviranje prostora koji je dobijen za te namjene od vlasti Sankt Peterburga i očekujemo da kancelarija funkcioniše već od oktobra - izjavio je juče ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović kaže da će otvaranje kancelarije uveliko olakšati poslovanje RS i Rusije, naglasivši da predstavlja još jedan od dokaza za sve jaču i intenzivniju saradnju na svim poljima.

Perović ističe da će u kancelariji svakodnevno biti tim ljudi zaduženih za koordinaciju aktivnosti između Srpske i Rusije, a olakšaće i komunikaciju, jer neće morati stalno putovati iz Moskve u Sankt Peterburg.

- U početku je bila ideja da bude otvorena prodavnica u kojoj bi se našli domaći proizvodi, ali pošto to ne možemo zbog nekih drugih razloga, dogovoreno je da ih predstavljamo, da pravimo prezentacije, pokažemo uzorke i tako dalje - rekao je Perović i pojasnio da se rad kancelarija neće samo vezati za privrednu saradnju.

- U kancelariji će moći da se dogovaraju aktivnosti i saradnja u oblasti zdravstva, obrazovanja i drugih sfera - kazao je Perović. 

Odluku o otvaranju kancelarije pozdravili su i poslodavci. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će otvaranje kancelarije biti novi podstrek privrednom povezivanju dvije zemlje, pri čemu RS mora nastojati da poveća proizvodnju da bi iskoristila šansu na ogromnom ruskom tržištu.

- To ogromno tržište sigurno može progutati naše proizvode, ali, uz povećanje proizvodnje, moramo se bolje organizovati, više raditi i podići privredu kako bismo imali šta ponuditi tržištu Rusije. Dakle, dobro je da imamo jednu takvu kancelariju kako bismo uvezali naše privrede, a što kasnije mora dati neke rezultate - rekao je  Škrebić.

Predsjednik RS Milorad Dodik potpisao je sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom u junu 2016. godine Mapu puta koja, kako je tada ocijenjeno, predstavlja  podsticaj svim institucijama i Srpske i te ruske gubernije da u predviđenim rokovima podignu saradnju na viši nivo i da se ona konkretizuje na najbolji mogući način.

Taj dokument predstavlja aktivnost za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje Srpske i Sankt Peterburga.

Posebno je apostrofirano da bi kompanije iz Srpske, prije svega iz oblasti poljoprivrede, mogle biti na tom tržištu i da će biti omogućen mnogo lakši dotok robe u Sankt Peterburg, koji je jedna od najvažnijih gubernija, te uopšte u Rusiju. Kao primjer saradnje po toj Mapi puta Klokić je naveo i posjetu delegacije Sankt Peterburga prije nekoliko dana Banjaluci, rekavši da je to kruna tih odnosa. Izrazio je nadu da će takvi susreti u narednom periodu biti korisni za obje strane.

Voćari

Iz Udruženja voćara Srpske početkom godine su naveli da se u RS godišnje proizvede voća u vrijednosti 225 miliona KM, od čega se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da ne očekuje mnogo od početka rada nove kancelarije jer se situacija sa izvozom ne odvija kako su se nadali. Naglasio je da se, iako godina nikad nije bila rodnija, suočavaju sa problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana