Mićić zapalio novu vatru u SDS-u

Vedrana Kulaga
Mićić zapalio novu vatru u SDS-u

Banjaluka - Unutarstranačka atmosfera u SDS-u se zahuktava kako se bliži dan kada će članstvo presuditi ko će biti novi predsjednik te partije, a situaciju je dodatno zakomplikovao ulazak Miće Mićića u trku za lidera.

Unutarstranački izbori u SDS-u su raspisani u decembru prošle godine, a nakon što je loš rezultat na opštim izborima poljuljao odnose u stranci, zbog čega su i pojedini odbori otvoreno tražili da rukovodstvo podnese ostavku i da budu održani vanredni stranački izbori. Veliki broj odbora još nije završio posao i izabrao novo lokalno rukovodstvo koje treba da predloži kandidata za predsjednika stranke na sjednici skupštine oko 15. juna.

U trci za predsjednika je nekoliko kandidata. To su aktuelni predsjednik Vukota Govedarica koji je, između ostalog, dobio podršku u Banjaluci i Novom Gradu, dio odbora je za Milana Miličevića koji je ojačao poziciju u stranci nakon što je “preživio” pokušaj smjene sa mjesta načelnika Teslića, dio na čelu SDS-a vidi Mirka Šarovića, a odbori u Semberiji su se odlučili da kandidat bude Mićo Mićić.

Prema nezvaničnim informacijama posljednjih dana bilo je razgovora između Šarovića i Miličevića, na inicijativu Govedarice, a Miličević je poručio da ne odustaje od kandidature. 

U vrhu stranke kazali su za “Glas Srpske” da je do sada oko 30 odsto odbora iskazalo svoj stav, a da bi ostali trebalo da to urade do kraja mjeseca.

Potpredsjednik SDS-a Nemanja Vasić, koji je zadužen za izbornu jedinicu dva u kojoj su Gradiška, Prnjavor, Srbac i Laktaši, kaže da će prnjavorski i srbački odbori biti konstituisani do kraja mjeseca.

- Određene informacije o predloženim kandidatima koje su planirane su želje pojedinaca jer stari odbori ne mogu da predlažu kandidate - rekao je Vasić koji je lično za to da novi lider stranke bude Šarović, uz opasku da će biti dobro iako to bude i Miličević.

Mićić je rekao da je stranka u veoma ozbiljnoj situaciji te da je spreman da, sa odborom, radi na jedinstvu i da podrži kandidata koji će dobiti podršku za novu viziju. Zamjenik predsjednika bijeljinskog SDS-a Predrag Jović istakao je da Mićić zaslužuje kandidaturu.

- Svjesni smo da na čelo stranke mora doći pobjednik i čovjek koji će ujediniti stranku, privući nove ljude i vratiti značaj stranci koja je stvorila Srpsku. Gradski odbor je svjestan prljave kampanje koju trenutno zlonamjerni pojedinci pokušavaju da vode protiv Mićića i ovog gradskog odbora umanjujući značaj SDS-a Bijeljina, ali im to neće uspjeti - poručio je Jović. Novoizabrani šef prijedorskog odbora Milan Tubin istakao je da na turbulentnoj sjednici nije bilo riječi o izborima za lidera i da će o tome razgovarati nakon konstitutivne sjednice odbora.

U većini odbora smatraju da bi bilo dobro kada bi na kraju bio samo jedan kandidat za predsjednika, ali nisu sigurni u takav epilog.

Statut

Statutom SDS-a je propisano da kandidat za predsjednika stranke može biti član SDS-a koga predloži najmanje pet gradskih, odnosno opštinskih odbora i/ili najmanje 50 članova Skupštine. Za predsjednika će biti imenovan kandidat koji dobije natpolovičnu većinu glasova prisutnih članova Skupštine. Ako nijedan od kandidata ne dobije većinu, ponavlja se glasanje za dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Kandidat koji u drugom krugu dobije više glasova izabran je za predsjednika SDS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana