Kojić: Očekujemo poništavanje Izvještaja o Srebrenici

ATV
Kojić: Očekujemo poništavanje Izvještaja o Srebrenici

Parlament Srpske mora da poništi Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Komisija usvojila pod pritiskom visokog predstavnika u BiH, kako bi Srpska konačno dala pravu istinu o zločinima u Srebrenici, poručuju to iz Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Milorad Kojić, direktor Centra kaže da se u novom Izvještaju moraju naći srpske žrtve i to od 1992. do 1995. godine. Upoređivanjem sa CIPS-ovim podacima, otkrili su 56 živih osoba, koje se u Izvještaju o Srebrenici navode među sedam hiljada strijeljanih bošnjačkih žrtava, što je samo jedan od dokaza da je neistinit, tvrdi Kojić. Zato je, kaže, i vrijeme da Izvještaj napravi nova Komisija. 

“Došli do podataka da je 2 600 lica srpske nacionalnosti stradalo na području srednjeg Podrinja, odnosno konkretno govorimo o srebreničkoj regiji, da je tu bilo 51 dijete i preko 280 stradalih žena. To ništa nije konstatovano u ovom Izvještaju. Nije konstatovano u Izvještaju da su bošnjačke snage iz demilitarizovane zone napadale srpska sela i ubijale srpsko stanovništvo,” rekao je Kojić.

Iz OHR-a, koji se najviše poziva na mir u BiH, ne komentarišu to što se u spornom Izvještaju ne navode srpske žrtve. Više se bave izjavama predsjednika Srpske, stojeći čvrsto iza izvještaja koje je usvojen 2004. godine. Tadašnja Vlada na čijem čelu je bio PDP-ov Dragan Mikerević prihvatila je izvještaj Komisije za Srebrenicu, a već tada bilo je priče o određenim pritiscima međunarodne zajednice čak i na članove Komisije.

“Dom za ljudska prava je naredio Vladi Republike Srpske da provede sveobuhvatnu, svrsishodnu, temeljitu i detaljnu istragu dešavanja koja su dovela do potvrđenih slučajeva kršenja ljudskih prava, s namjerom da se podnosiocima, svim drugim članovima porodica, kao i javnosti u cjelini obznani uloga Republike Srpske u činjenicama vezanim za masakr u Srebrenici u julu 1995. godine, za kasnija nastojanja da se ove činjenice prikriju, te za sudbinu osoba iz Srebrenice koje se vode kao nestale od jula 1995. godine,” saopšteno je iz OHR-a.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručuje da Republika Srpska nikada nije bježala od odgovornosti za ratne zločine, ali da je Izvještaj o Srebrenici montiran. Sve što Srpska traži, je kaže, da se ispita stvarno stanje i uvrste sve žrtve.

“Tom Izvještaju nesumnjivo moraju da dodaju se mnoga mjesta gdje su pobijeni Srbi, i taj Izvještaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da bude lociran na čitav period od 92. do 95. godine, jer ako izdvojimo samo jednu sedmicu, onda, naravno, da se stiČe jedan pogreŠan utisak o tome, kao da Srebrenica nije postojala nikad prije toga, nego samo u toj sedmici. Prema tome ,to je intencija, ne da bi mi rekli – ne, nije bio zločin,” rekao je Dodik.

Narodna Skupština Republike Srpske o  Izvještaju Komisije raspravljaće za četiri dana na posebnoj sjednici. Očekuje se da parlament donese zaključke kojim bi obavezali Vladu da izvještaj komisije koja je formirana kao odgovor na odluku Doma za ljudska prava, stavi van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana