Još se ne zna vrijednost ni tačan broj komada oružja pod kontrolom OS BiH

ATV
Još se ne zna vrijednost ni tačan broj komada oružja pod kontrolom OS BiH

Još se ne zna ukupna vrijednost ni tačan broj komada oružja koje je pod kontrolom Oružanih snaga BiH, iako je registracija obavezna već 12 godina, podsjeća na to dugogodišnji član Komisije za odbranu i bezbjednost, Dušanka Majkić.

Ostaje nada da će to konačno biti urađeno, nakon što je sa Ambasadom Njemačke u BiH  potpisan ugovor o dodjeli 370 500 maraka za registraciju naoružanja. Još alarmantnije je, tvrdi Majkićeva, što se  Ministarstvo odbrane nije riješilo ni na desetine hiljada tona viška eksploziva i  naoružanja u skladištima Oružanih snaga BiH, pa ni onog koje su im predale entitetske vojske. 

“Drugo je neperspektivna imovina, koja je trebala na bošnjački političari pokušavaju na sve načine da opstruišu naročito prodaju municije i oružja, koje je nepotrebno Oružanim snaga, zato što 80% tih sredstava trebalo bi da ide vladama entiteta, a 20% samo Ministarstvu odbrane. To je razlog zbog kojeg oni opstruišu, i zato mogu da prijete da proizvode i imaju oružje “za ne daj Bože”, kaže Dušanka Majkić, Komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva odbrane danas nema ni odgovora na pitanje zašto Oružane snage BiH, ni nakon 12 godina od usvajanja Zakona o odbrani ne znaju koliko imaju oružja. Ne odgovoraju ni zašto nije uništeno neperspektivno oružje iz skladišta Oružanih snaga. 

Republika Srpska nema problem sa zbrajanjem oružja, ali BiH se očigledno ne bavi tim pitanjem – poručuje predsjednik Milorad Dodik. 

“Uglavnom, u Republici Srpskoj postoje instituti koji se bave tim i oni su zaduženi za provođenje zakona, dakle da se registruje svako oružje, ono koje nije registrovano da se oduzme i mislim da to naša policija radi”, rekao je Dodik.

Ministratsvo odbrane BiH, strategijom se obavezalo da će lako naoružanje obilježiti do 2020. godine. Za projekat obilježavanja oružja, Njemačka je i prošle godine BiH donilala skoro 300 000 maraka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana