Izetbegović i Radončić guraju BiH u NATO

Željka Domazet
Izetbegović i Radončić guraju BiH u NATO

Sarajevo - Lideri SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić na jučerašnjem sastanku odlučili su, kako su istakli, da po strani ostave sujete i da se ujedine zbog, naveli su, jačanja bloka iz Republike Srpske i onog okupljenog oko HDZ-a BiH.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio sadržajan i obećavajući. SDA je, kako je rekao, posebno bila zainteresovana za prioritete SBB-a. Izetbegović se osvrnuo i na neslaganje SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da BiH bude član NATO-a.

- Govorio sam ranije i mislim da niko ne može sebi dati za pravo da nešto diktira. Naročito ne ono što je protivzakonito. Očekujem od Dodika, od sebe, Radončića i drugih da bude pragmatičan i da napravi kompromis. On to može, aktivacija MAP-a ne znači ulazak u NATO. Sve dok ne bude saglasnosti za to, to se neće desiti, tako da od Dodika očekujem da bude napravljen taj korak i da omogućimo imenovanje Zorana Tegeltije - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je atmosfera na sastanku sa Radončićem bila obećavajuća i da je uvjeren da će ove dvije stranke biti u vlasti i u FBiH i na nivou BiH. Radončić je nakon sastanka rekao da se razgovaralo o prioritetima i kako da bude pojačan evroatlantski put. Radončić je rekao da je za BiH mnogo značajniji ulazak u NATO nego u EU. Kazao je da se za ulazak u EU mnogo duže čeka, a da ulazak u NATO znači višestruko jačanje investicija u zemlju.

- Mi smo danas kao SBB, a mislim i naše kolege iz SDA, pred jednim velikim ispitom, naročito kada je u pitanju strateški bošnjački nacionalni interes. Imate situaciju na nivou BiH da će SNSD i SDS ući zajednički u Savjet ministara, dva HDZ-a ulaze u Savjet ministara i mislim da u pozitivnom smislu tim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na nivou BiH ne prebacuje na jednu stranku nego da se napravi jedan bošnjački blok koji će raditi u interesu i našeg naroda, ali i BiH u cjelini - konstatovao je Radončić.

Razgovori

 

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH Izetbegović je rekao da je ona u prošlom mandatu formirana do 31. marta te da će to sada biti i ranije. Izetbegović je rekao da će u narednih desetak dana biti intenzivirani razgovori s HDZ-om i SNSD-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana