Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama

nezavisne.com
Izetbegović: Put BiH u NATO u Dodikovim rukama

Brisel - NATO je uslovom iz Talina o upisivanju vojne imovine dao u ruke Miloradu Dodiku, predsjedniku RS da odlučuje o evroatlantskim integracijama BiH, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka zemalja antiterorističke koalicije na NATO Samitu u Briselu.

On je rekao da je time NATO dao odluku u ruke čovjeka koji je otvoreno protiv članstva BiH u toj organizaciji, te je dodao da smatra da je članstvo dobro za mir i stabilnost BiH.

Na pitanje da li je samo Dodik kriv zbog zastoja na NATO putu, rekao je da je BiH komplikovana zemlja sa mnogo nivoa vlasti i da je očigledna potreba da njenu strukturu treba pojednostaviti.

Izetbegović je rekao da BiH učestvuje kao kredibilan partner u antiterorističkoj koaliciji i da očekuje da će Akcioni plan za članstvo za BiH uskoro biti aktiviran.

Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH je rekla da se BiH kreće ka ispunjavanju uslova za MAP i kroz popisivanje vojnih lokacija i kroz izdvajanja za odbranu i misije u drugim zemljama.

Smatra da će MAP biti aktiviran do septembra ove godine.

Zoran Zaev, premijer Makedonije, je rekao da je NATO svjestan da su u oktobru izbori u BiH i da ne želi u ovom trenutku donositi odluke koje bi mogle politički uticati na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana