Njemačkom bolničaru doživotna robija zbog 85 ubistava

Agencije
Njemačkom bolničaru doživotna robija zbog 85 ubistava
Njemačkom bolničaru doživotna robija zbog 85 ubistava

Berlin - Bivši bolničar Nils Hegel osuđen je juče u Njemačkoj na doživotnu robiju zbog ubistva 85 pacijenata, čime je postao najteži serijski ubica u savremenoj njemačkoj istoriji.

Kako prenose mediji, bivši medicinski tehničar je volio da izaziva srčane udare kod pacijenata, jer je uživao da bude u situaciji da ih reanimira.

Sudija suda u Oldenburgu Sebastijan Birman osudio je 42-godišnjeg Hegela na doživotnu robiju i istakao “posebnu težinu zločina” tokom izricanja presude.

Hegel je radio u bolnici u sjeverozapadnom gradu Oldenburgu između 1999. i 2002. i u drugoj bolnici u obližnjem Delmenhorstu od 2003. do 2005, a ubistva su se desila između 2000. i 2005. godine. Hegelove žrtve imale su između 34 i 96 godina.

Inače, Hegel je bio osuđen u 2015. za dva ubistva i pokušaj ubistva i već služi kaznu doživotne robije. U njemačkom pravosudnom sistemu ne postoje uzastopne kazne, ali prvobitna presuda teško može obezbijediti da on ostane iza rešetaka nakon isteka standardnih 15 godina za prijevremeno puštanje na slobodu.

Tokom prvog suđenja Hegel je kazao da je namjerno izazivao srčane udare kod oko 90 pacijenta u Delmenhorstu jer je uživao što je bio u situaciji da ih reanimira. Kasnije je istražiocima izjavio da je ubijao pacijente i u Oldenburgu.

Vlasti su nakon toga istražile na stotine smrtnih slučaja, ekshumirajući tijela bivših pacijenata.

Hegelu je suđeno u Oldenburgu za ukupno 100 ubistava, ali ga sud nije mogao proglasiti krivim za 15 ubistava zbog nedostatka dokaza. Tokom sedmomjesečnog suđenja Hegel je priznao 43 ubistva, osporio pet i nije se mogao prisjetiti preostala 52.

On je u svojoj završnoj izjavi u sudu izrazio stid i žaljenje, rekavši da je uvidio koliko je bola i patnji izazvao svojim “užasnim djelima”.

- Svakome od vas najiskrenije se izvinjavam zbog onoga što sam učinio - izjavio je on. (Agencije)

Amerika

Ljekar Vilijam Hasel, koji je radio na intenzivnoj njezi bolnice u Kolumbusu, u američkoj saveznoj državi Ohajo, optužen je da je usmrtio 25 pacijenata, tako što im je davao prekomjerne doze analgetika.

Riječ je o jednom od najvećih slučajeva masovnog ubistva u američkom zdravstvenom sistemu, zbog čega je sudija Haselu odredio kauciju od milion dolara. Hasel je otpušten iz bolnice Maunt Karmel i oduzeta mu je ljekarska licenca u decembru prošle godine, kada su se pojavile optužbe protiv njega.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana