Istra, Kvarner i Dalmacija pripadaju Italiji

Agencije
  Istra, Kvarner i Dalmacija pripadaju Italiji
Istra, Kvarner i Dalmacija pripadaju Italiji

Trst, Zagreb - Nakon Antonija Tajanija, člana stranke Forca Italija, i gradski odbornik u Trstu Lorenco Đorđi smatra da su Istra, Kvarner i Dalmacija do Splita - italijanska područja.

On je na svojoj “Fejsbuk” stranici objavio fotografiju, prenesenu sa zvanične stranice Italijanskog pokreta iredentista, na kojoj se vidi “silueta Italije”, na italijanskoj zastavi, s tim da se granice te ilustracije protežu na istočnu obalu Jadrana i zahvataju navedena područja sve do Boke Kotorske u Crnoj Gori.

Đorđi navodi da je to Italija i poručuje da se “ništa ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”.

Tom parolom se aludira na težnju italijanskih iredentista da Istra i Dalmacija jednog dana budu dio Italije, onako kako ih je ustaški vođa Ante Pavelić Rimskim ugovorom iz 1941. godine prepustio fašističkoj Italiji.

Tajani se kasnije izvinio zbog izjave kazavši da je govorio o “italijanskoj Istri i Dalmaciji”, ali da to ne znači prisvajanje teritorije.

Inače, Rimski ugovor očekivano je izazvao bijes među Hrvatima, naročito u Dalmaciji, koju su Pavelić i ustaše hladnokrvno i besramno prepustili teroru italijanskih fašista, što je uticalo na jačanje antifašističkog pokreta na tom području.

Sredinom maja 1941, naime, u Rimu su ustaški poglavnik Ante Pavelić i fašistički vođa Benito Musolini potpisali Rimski ugovor kojim je kvislinška NDH predala fašističkoj Italiji dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog Kotara, najrazvijeniji dio Dalmacije sa ostrvima i Boku Kotorsku.

Prema pisanju hrvatskih medija, riječ je bila o vjerovatno najvećoj izdaji u istoriji Hrvatske i hrvatskog naroda. Potpisom na ugovor Pavelić je Italiji predao područja Zadra, Šibenika i Splita, ostrva Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčulu, Mljet i niz manjih, dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog Kotara i Boku Kotorsku.

Rimski ugovor

Rimski ugovor sadrži tri zasebna dokumenta. Prvim je utvrđena granica između dviju država, drugim se NDH obavezala na demilitarizaciju preostalog dijela obale, dok je trećim Italija postala garant političke nezavisnosti hrvatske države.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana