Imamoglu nova politička zvijezda Turske

Boris Đurić
Imamoglu nova politička zvijezda Turske

Istanbul - Ekrem Imamoglu nije bio poznata figura u turskoj politici prije izborne trke za gradonačelnika Istanbula, a drugom pobjedom za čelnika te metropole utabao je put ka novoj političkoj zvijezdi, kojoj je pošlo za rukom da pobijedi Redžepa Tajipa Erdogana.

Imamogluovom timu je bilo potrebno svega 112 dana da menadžera iz grada Trabzon pretvore u poznatog političara širom zemlje i promovišu ga kao umjerenog lika sa blagim ponašanjem.

Svoju kampanju je počeo važnim sastankom u januaru, kada se sreo sa predsjednikom Erdoganom u Ankari ispunjavajući obećanje da će posjetiti sve ranije gradonačelnike Istanbula.

- Pričali smo o Istanbulu. Poslušao sam njegov savjet. Rekao mi je izuzetne anegdote. Kada sam ga upitao da mi da svoj glas, on se samo nasmijao - rekao je Imamoglu nakon sastanka.

Međutim, taj prijateljski sastanak je poprimo potpuno drugu dimenziju kada je usljed pritiska vlade izborna komisija donijela odluku da su izbori u martu bili namješteni. Imamoglu je bio izbačen nakon samo 18 dana na mjestu gradonačelnika, i objavljeni su novi izbori. I tako se bivši gradonačelnik našao u dilemi šta da uradi. Mnogi su se plašili da bi moglo doći do protesta ili nasilja, ali on se odlučio za nešto što je bilo mnogo opasnije po vladajuću partiju AKP - ljubav.

- Oni žele da stvore konflikt među nama. Ali, mi, ljudi koji ne žele da se ovaj narod bori, insistiraćemo na ljubavi jednih prema drugima - rekao je Imamoglu svojim bijesnim pristalicama isti dan kada je izbačen iz kancelarije gradonačelnika.

Ispalo je da on to bukvalno misli. Uoči novih izbora Imamoglu je izašao na ulice Istanbula i grlio se sa glasačima i ujedinjavao ih oko slogana “Sve će biti u redu “.

 Dok su ga pristalice AKP-a i mediji optuživali da je “uvezeni Grk kojeg podržavaju teroristi” nova politička zvijezda je dobila vođstvo u anketama izbjegavajući konfrontacijski pristup.

- Nađite komšiju koji ne misli kao vi i samo ga zagrlite - govorio je Imamoglu kritikujući polarizaciju u društvu. Takođe je, umjesto odbacivanja populizma, počeo da koristi neke svoje populističe taktike obećavajući borbu protiv urbanog siromaštva, nudeći besplatnu vodu, mlijeko i hljeb siromašnim porodicama u Istanbulu.

- Ukoliko populistički stil pomaže ujedinjenju ljudi, onda je to dobra stvar. Pokazujemo da se zidovi mogu rušiti ljubavlju - govorio je Imamoglu.

Ispostavilo se da mu je taktika bila uspješna i Turska sigurno ulazi u novu eru političkog života, a Erdogan je bio primoran da prizna gubitak izbora.

Razlika u glasovima

Jedan od razloga za pobjedu Ekrema Imamoglua leži u činjenici da mnogi Turci nisu povjerovali u razloge Vrhovne izborne komisije za negiranje njegove pobjede u martu i zato je ovaj Imamoglu imao 800.000 glasova više u odnosu na prvo glasanje, kada je pobijedio sa 13.000 glasova razlike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana