“Gardijan”: Džon Bolton - čovjek koji je uvijek spreman za rat

Srna
“Gardijan”: Džon Bolton - čovjek koji je uvijek spreman za rat

London - Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton uporno podstiče tenzije sa Sjevernom Korejom, Iranom i Venecuelom, što je skladu sa njegovim višedecenijskim zauzimanjem najagresivnijeg stava po bilo kom pitanju i naporima da SAD uvuče u rat sa bilo kim, piše “Gardijan”.

“SAD su sada umiješane u najveće sukobe na svijetu koji imaju potencijal da prerastu u rat, a na mjestu vozača na sva tri fronta je Džon Bolton, jedan od najzagriženijih vjernika u američku vojnu silu u istoriji Bijele kuće”, navodi list. “Gardijan” ocjenjuje da je Botlon posljednje četiri decenije “inventar” američke spoljne politike, te da je sve vrijeme zagovarao najoštrije stavove po bilo kom pitanju koje je pred njega stavljeno.

“On istinski vjeruje da je svijet sa Amerikom kao predvodnikom bolje i bezbjednije mjesto, ne samo za nas, već i za cijeli svijet”, rekao je Mark Grumbridž, koji je radio za Boltona više od 10 godina.

Čini se da je Bolton igrao ključnu ulogu neuspjehu drugog samita američkog predsjednika Donalda Trampa sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u februaru, kada je sastavio maksimalističku listu zahtjeva za razoružanje u smislu “sve ili ništa”, a što je Pjongjang odbacio, navodi “Gardijan”.

Isti izvor navodi da je Bolton u centru pažnje i kada je riječ o Venecueli, s obzirom da je naglasniji američki zagovornik promjene režima u toj zemlji.

“On je u tu svrhu čak snimio video na kome uzaludno poziva pomoćnike predsjednika Nikolasa Madura da napuste svog lidera”, podsjeća “Gardijan” i dodaje da se Bolton zalagao da američka Južna vojna komanda nađe agresivnije rješenje za predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

U brzopoteznoj eskalaciji tenzija sa Iranom, Bolton je opet preuzeo incijativu promovisanjem vojnog raspoređivanja u Persijskom zalivu, navodi “Gardijan”.

List piše da je Bolton naljutio pojedince u Pentagonu, ali i obavještajne agencije senzacionalističkim spinovanjem podataka o kretanju iranske vojske.

“Gardijan” navodi da je Bolton imao veoma neobičan sastanak o Iranu 29. aprila, ali ne u Bijeloj kući, već u sjedištu Centralne obavještajne agencije, što podsjeća na vrijeme pred rat u Iraku, kada je Dik Čejni, tadašnji američki potpredsjednik, učinio istu stvar.

Opisujući stav i ponašanje Boltona, list podsjeća na epizodu sa brazilskim diplomatom Hozeom Bustanijem, koji je bio generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja i koji je uspio da ubijedi Libiju i Irak da potpišu konvenciju o hemijskom oružju.

“Činjenica da su Libija i Irak potpisale konvenciju potkopavala je američku strategiju rata sa tadašnjim predsjednikom Iraka Sadamom Huseinom i Vašington je bio bijesan i insistirao je da je Bustani time prekoračio mandat”, podsjeća “Gardijan”.

List piše da je Bolton, koji je tada bio podsekretar za kontrolu oružja i nije kreirao, već je provodio politiku, u februaru 2002. godine zaprijetio Bustaniju da se odmah povuče, što je ovaj odbio.

“Bustani je kasnije rekao da mu je Bolton dao rok od 24 časa da se povuče i da, ukoliko odbije, Amerikanci odlično znaju gdje žive njegova djeca”, piše “Gardijan”.

Bustani, čija su dva sina tada radila u Njujorku, bio je zaprepašten ali ipak nije popustio. Međutin, administracija predsjednika Džordža Buša ipak ga je kasnije smijenila. /kraj/dd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana