Figaro: Putin odlično zna geografiju i zato dominira

Srna
Figaro: Putin odlično zna geografiju i zato dominira

Pariz - Glavna prednost ruskog predsjednika Vladimira Putina u odnosu na njegove zapadne kolege jeste poznavanje geografije, tvrdi francuski “Figaro”.

Već niz godina Rusija uspješno nastupa na međunarodnoj areni, a takav geopolitički uspjeh moguć je zahvaljujući Putinovom znanju geografije, predmetu kojem na Zapadu ne posvećuju dovoljno pažnje, ističe list.

Upravo poznavanje geografskih i kulturnih osobina različitih država, kao i kvalitetno rukovodstvo, omogućilo je Putinu uspjeh. Kao primjer “Figaro” navodi prijedlog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačova da Rusija snabdijeva Indoneziju svinjetinom, na šta je Putin odmah odgovorio da je plan osuđen na neuspjeh jer je to meso posljednje što je potrebno pretežno muslimanskoj Indoneziji. Putin zna dobro geografiju zahvaljujući sovjetskom obrazovnom sistemu i svemu što je naučio u KGB-u. Takođe, ruski lider je, podsjeća “Figaro, predsjednik Pokroviteljskog savjeta Ruskog geografskog društva, na čijim sjednicama ponekad učestvuje. Predsjednik Rusije ima veliku prednost u odnosu na zapadne kolege upravo zbog svog znanja, odnosno njihovog neznanja geografije. U američkim školama geografija nije obavezan predmet, a u Francuskoj joj posvećuju malo pažnje, pošto se na Zapadu više bave ekonomijom. Francuski list navodi primjer bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija i američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg, koji nisu razlikovali sunite od šiita, prenosi “Ruska riječ”. Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp “brka” Austriju i Australiju, dodaje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana