Erdogan: Dostava sistema “S-400” početkom jula

Srna
Erdogan: Dostava sistema “S-400” početkom jula
Erdogan: Dostava sistema “S-400” početkom jula

Istanbul - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da očekuje da će dijelovi ruskog protvraketnog sistema “S-400” početi da dolaze u Tursku u prvoj polovini jula, javili su turski mediji.

“Razgovarali smo o žS-400ž sa Rusijom. Pitanje sistema je riješeno. Mislim da će dijelovi sistema početi da dolaze u prvoj polovini jula”, rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz Tadžikistana gdje se na samitu Konferencije za interakciju i gradnju povjerenja u Aziji sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan prošle sedmice je ukazao na koji način će Turska biti isključena iz programa borbenih aviona “F-35” ukoliko Ankara ne odustane od planova za kupovinu “S-400”.

Erdogan je naglasio da će na ovu temu razgovarati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom kada se sretnu na samitu Grupe G20 u Japanu.

U proteklih nekoliko mjeseci, dva saveznika iz NATO-a javno su se sporila povodom turske narudžbe sistema “S-400”, za koji Vašington tvrdi da predstavlja prijetnju po borbene avione “F-35” koje Ankara, takođe, planira da kupi.

Turska je saopštila da “S-400” neće imati uticaj na borbene avione i predloženo je Vašingtonu da formira zajedničku radnu grupu koja će raditi na procjeni američke zabrinutosti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana