Brigite Birlajn je prva kancelarka Austrije

Agencije
Brigite Birlajn je prva kancelarka Austrije

Beograd - Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen naložio je danas Brigite Birlajn, aktuelnoj predsjednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije.

Brigite Birlajn, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredjeljenja, prva je žena koja je u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Ona je od 2018. godine predsjednica Ustavnog suda i smatra se natpartijskim kadrom, ali je oba velika "skoka" u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), najprije 2003. kada je postala potpredsjednica, i prošle godine kada je postavljena za predsjednicu Ustavnog suda.

Brigite Birlajn je rođena u porodici državnih službenika i željela je da studira umjetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umjetnost, savjetovala da ipak upiše prava.

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsjednica predsjednica Udruženja državnih tužilaca Austrije, funkciji koju je držala dugo godina do ulaska u Ustavni sud.

Za porodicu, zbog karijere, nije imala vremena, te živi u vanbračnoj zajednici sa jednim penzionisanim sudijom.

Birlajnova je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora, koji treba da se održe u septembru.

Van der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji konsenzus sa parlamentarnim strankama.

"Posljednji dani su za austrijsku državu bili izazovni. U pojedinim stvarima smo ulazili na nove terene, nakon što je izglasano nepovjerenje vladi. Nismo nijednog trenutka koračali bez orijentacije, jer smo imali jasnu kartu u rukama, koja ne može biti tačnija, a to je Ustav. Ustav nam daje za svaki korak jasne smjernice šta treba raditi. On je osnova naše demokratije, takoreći operativni sistem", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana