Stoltenberg tvrdi da je bombardovanje Srbije bilo legitimno i neophodno

Srna
Stoltenberg tvrdi da je bombardovanje Srbije bilo legitimno i neophodno

Beograd - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da je “istorija pokazala da je bombradovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno i legitimno jer je zaustavilo nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući”.

On smatra da je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbjedno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice.

“Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga”, rekao je Stoltenberg za “Politiku”.

On je ponovio da NATO “kampanja” nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda, nego da je bio cilj da se “zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije režima Slobodana Miloševića, koje je međunarodna zajednica bila osudila”.

“Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe”, istakao je Stoltenberg.

On je naglasio da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti, kao i da u potpunosti poštuje politiku neutralnosti.

“Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO”, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je za ovaj region važno stabilno Kosovo i da je to prioritet za NATO već 20 godina, dodavši da mandat Kfora ostaje nepromijenjen i da će nastaviti da radi na sigurnom i bezbjednom okruženju za dobrobit svih.

Stoltenberg je ocijenio da se danas svijet suočava sa najnepredvidljivijom bezbjednosnom situacijom posljednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

On je naveo da je NATO spreman da primi Sjevernu Makedoniju u članstvu, te dodao da su se investicije u toj zemlji već utrostručile u odnosu na prošlu godinu, a u Crnoj Gori, od kada je primljena u Alijansu, udvostručile

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana