Kozarevu zabranjen ulazak na Kosovo, Srbi protestuju u Mitrovici, Gračanici i Štrpcu

Glas Srpske
Kozarevu zabranjen ulazak na Kosovo, Srbi protestuju u Mitrovici, Gračanici i Štrpcu

Zamjeniku direktora kancelarije za KiM Dušanu Kozarevu nije dozvoljen ulaz na Kosovo i Metohiju.

Kako je Kozarov rekao za Tanjug, na prelazu su mu preneli da imaju zabranu ulaska za njega, “sa jasnim imenom i prezimenom” i on je krenuo nazad, ka Raški sa Jarinja.

“Krenuo sam na današnji skup na KiM, a oko 11.10 smo bili na Jarinju. Tu smo zatekli vozila delagacije KK Partizna i predstavnike medije. Ljudi iz kluba su nas obavsetili da i njih zadržvajau i da ne mogu da prođu”, rekao je Kozarev.

Dodao je da je on zatim krenuo ka prištinskoj strani prelaza, da proba da se zaputi ka Kosovskoj Mitrovici, ali da su mu rekli da imaju zabranu ulaska za njega.

Ispred Kancelarije EU i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici u toku su protesti građani protiv uvedenih taksi Prištine, kakav će danas u podne biti održan i u Gračanici i Štrpcu, pod nazivom “Svesrpski sabor”.

Građani nose zastave Srbije, kao i transparente “Desa su nam gladna”, “Stop nasilju Prištine”, “EU otvori oči”, “Nemamo lekove”, “Pomozite našim bebama”, “Unicef help”, “Ne gurajte nas u geta”, kao i zastave sindikata “Trepče”.

Očekuje se obraćanje predstavnika Srpske liste, univerziteta, studenata.

Ranije danas potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je rekao da će Srbi sa KiM na miran i demokratski način izraziti protest protiv diskriminatorskih mera Prištine uvedenih pre skoro dve nedelje.

“Biće to najmasovniji protesti do sada i pozivam građane da se odazovu u što većem broju”, kazao je Simić.

Protestu u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da se pridruže i košarkaši “Partizana”, ali su rukovodstvo i igrači kluba zaustavljeni prije podne na administrativnom prelazu Jarinje, gdje im nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

Oni su se uputili na KiM kako bi podržali Srbe u protestu, ali i da u Leposaviću odigraju prijateljski meč sa košarkašima “Trepče”, bratskim klubom “Partizana” od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana