Još jedan pokušaj Prištine na falsifikovanju istorije

Glas Srpske
Još jedan pokušaj Prištine na falsifikovanju istorije

Prizren - Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa njemačkom ambasadom u Prištini, započeti radove na konzervaciji drevne srpske srednjovjekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju prištinski mediji pogrešno nazivaju “katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu”.

Mediji o planiranom projektu konzervacije hrama Sv. Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore kao o “katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu” ignorišući zvanično ime opštine, navela je eparhija u svom saopštenju.

Profesor Darko Tanasković ističe kako nadležne institucije moraju reagovati, jer se “naučna istina već duže vrijeme sistemski falsifikuje”.

- Ako se vidi kako se turistički reklamira kompleks Novog Brda, jasno je da je reč o projektu stvaranja nepostojećeg i istorijski neoverenog albanskog kulturnog identiteta “države Kosovo” - rekao je Tanasković.

Iz Eparhije raško-prizrenske napominju da se hram nalazi u jednoj od zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podliježu posebnoj proceduri koja ne zavisi samo od institucija u Prištini, već i od stava SPC.

Osim toga, ovaj stari vjerski objekat je na sajtu prištinskog ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja, što je žalostan pokazatelj tendencije mijenjanja istorijskih činjenica na ovim prostorima.

Tim povodom je, kako se dodaje, eparhija već kontaktirala sa njemačkom ambasadom, a takođe će u daljoj proceduri urgentno biti angažovana i Komisija za zaštićene zone.

- Projekat konzervacije ruševina hrama treba da bude vraćen u okvire zakona. U protivnom, svaki dalji radovi na ovoj lokaciji bili bi nezakoniti - upozoravaju iz ove eparhije.

Kroz istoriju

Hram je podignut sredinom 14. vijeka i bio je dograđen u vrijeme despota Stefana Lazarevića i poslije 1455. godine. Kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat poslije bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjeg vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana