Dačić: Ispade da je Haradinaj jači i od Trampa i od Makrona i od Merkelove i Mogerini

Agencije
Dačić: Ispade da je Haradinaj jači i od Trampa i od Makrona i od Merkelove i Mogerini

Srbija sa Albancima hoće dogovor bez prihvatanja njihovih jednostranih rješenja, izjavio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je dodao da misli da Priština na to nije spremna.

Dačić je, odgovarajući na pitanja Diplomatske akademije iz Beča, rekao da Beograd hoće kompromis, koji će, kako je kazao, uvažiti i srpske i albanske interese.

Jer, rekao je Dačić, Kosovo je bilo centar Srbije do pada pod osmansku vlast, a onda je naseljavanjem Albanaca došlo do promjene vjerske i etničke strukture.

"Za Srbiju je Kosovo centralno mesto nacionalne istorije, Srbija je nastala na Kosovu, tamo je bio prvi srpski glavni grad - Prizren u kojem je 1991. živelo 10.000 Srba, danas u njemu živi 23 Srba, u Prištini je živelo 40.000 Srba, danas stotinak. To je legalizacija etničkog čišćenja Srba sa prostora Kosova i Metohije", naveo je Dačić.

"Ne može međunarodno pravo da se zasniva na tome da li je neko članica EU ili ne, odnosno da li je neka zemlja u dobrim odnosima sa velikim silama ili ne", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Neke zemlje su priznale nezavisnost Kosova i mi mislimo da je to velika greška, jer to nije smelo da se desi pre nego što se postigne dogovor", kazao je Dačić.

Istakao je da međunarodno pravo ne može da zavisi od toga da li ste dobri sa jednom, drugom, trećom... silom, već da moraju da postoje pravila kako se nešto može uraditi.

Suština problema, objasnio je Dačić, je to da je neko na dijelu srpske države proglasio novu državu, a da time nije narušio osnovne postavke međunarodnog poretka.

"Jugoslavija kao federalna zemlja se raspala na šest država, Kosovo nije imalo status federalne jedinice, bilo je provincija, odnosno pokrajina kao i Vojvodina. Albanci čine većinu, oni su bez saglasnosti zemlje od koje žele da se odcepe doneli odluku o proglašenju države Kosovo", kazao je Dačić.

Podsjetio je da po principu međunarodnog prava na samoopredjeljenje imaju pravo oni narodi koji nemaju svoju državu, a da je Albanci imaju, te da su u ovom slučaju pripadnici nacionalne manjine u drugoj državi.

"I zato danas niko ne treba da se čudi kada albanski premijer Rama govori o ujedinjenju Albanaca, zato sto je to cilj kojim će se ići, neće imati dve države, imaće jednu - Albaniju, onaj koji ode na Kosovo može videti koliko ima čijih zastava, gotovo i da ne znaju koja je zastava Kosova, sve su zastave Albanije", rekao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, Dačić je kazao da Srbija ne može da vjeruje da niko ne može da ubedi Prištinu da ukine takse.

"Ispade da je Haradinaj jači i od Trampa i od Makrona i od Merkelove i Mogerini ili tu ipak ima nekih dvostrukih standarda i igara ispod stola", zaključio je.

Srbija se konstantno suočava sa dvostrukim standardima Zapada zbog svojih odnosa sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u nedavnom intervjuu za rusku televiziju RT.

Dačić je tm prilikom rekao da očekuje dodatne pritiske na našu zemlju zbog odnosa sa Kinom, ali ocijenjuje da je to već postalo normalno i uobičajeno.

Šef srpske diplomatije je, međutim, naglasio da je Srbija otporna na pritiske.

"Oni imaju primedbe na sve. Ukinemo vize za Kinu, Zapad je protiv. Ukinemo vize za Indiju i Indoneziju, Zapad je protiv. Ukinemo vize sa Rusijom, oni su protiv. Sada potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, oni imaju primedbe", rekao je Dačić za RT, u intervjuu objavljenom krajem aprila.

On je, međutim, naglasio da je problem samo kada Srbija uspostavlja prijateljske odnose, dok, kako je naveo, Zapad nema ništa protiv kada su Hrvatska, Mađarska ili Njemačka prijatelji sa Kinom.

"To su dvostruki standardi. Isto je sa Nemcima i severnoevropskim zemljama koje mogu da koriste ruski gas iz Severnog toka, ali Srbi ne bi trebalo da koriste ruski gas, jer će ih on ošamutiti. Nemačku i druge neće. To su dvostruki standardi, ali mi živimo s njima konstantno", rekao je Dačić.

Upitan da li je siguran da Turski tok neće zadesiti ista sudbina kao i Južni tok, Dačić je rekao da su kompanije koje će graditi infrastrukturu i distribuirati gas sada drugačije organizovane.

"Ipak, potpuno sam saglasan da postoji veliki pritisak, svi su radili protiv Južnog toka. S druge strane, šta je posledica toga... Sada se Turska pridružila projektu, sada se zove Turski tok. Srbija je završila svu papirologiju, izgradnja gasovoda u dužini od 400 kilometara je već počela u našoj zemlji. Nadam se da će sve u Bugarskoj biti u redu, da neće biti prepreka ovog puta. Naravno, to je glavni razlog za politički pritisak na Srbiju, ali niko drugi nam ne nudi gas", rekao je Dačić.

On je međutim, naglasio da je Srbiji potreban gas kako bi obezbjedila grejanje svojim građanima i kako bi funkcionisala industrija.

"Oni nam ne mogu nuditi prazna obećanja. Sve sami razgovori, ali nema gasa", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova podsetio je da su SAD ponudile isporuku tečnog gasa preko terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

"Ipak, to ne postoji, postoje neki planovi da se izgradi ova infastruktura, ali se to još nije dogodilo. Srbija sada dobija gas samo preko Ukrajine i kada Rusija zatvori taj gasovod, odakle bi trebalo da dobijamo gas?", upitao je Dačić.

On je dodao da je Srbija navikla na pritiske i dvostruke standarde.

"Srbija ne podleže pritisku, ali treba obratiti pažnju na druge zemlje", poručio je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana