Zakuvava se u Skoplju zbog “Republike Sjeverne Makedonije”

Tanjug
Zakuvava se u Skoplju zbog “Republike Sjeverne Makedonije”

Skoplje - Građani, a ne predsjednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, navela je vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.

Saopštenje vlade uslijedilo je nakon današnjeg obraćanja javnosti predsjednika Ivanova, koji je odbio da potpiše sporazum i nazvao ga štetnim po zemlju, javila je agencija MIA.

Vlada je navela da Ivanov nema osjećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njenim građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta, prenosi MIA.

“Ivanov nije posvećen nalaženju riješenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane. Umjesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi i to su konačno priznali svi susjedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvijek”, navodi se u saopštenju vlade.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

“Neću legalizovati politički nelegalna dijela”, rekao je Ivanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana