Ko dovede radnika dobija stimulaciju

Agencije
Ko dovede radnika dobija stimulaciju
Ko dovede radnika dobija stimulaciju

Ljubljana - Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Slovenačka ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 odsto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač izduvnih sistema iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. Onaj ko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 evra stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijardi evra. To se posebno osjeća u manjim, nerazvijenim sredinama, navode ekonomski portali. Kraj Maribora gradi se fabrika najvećeg proizvođača auto-dijelova "Magna", a u Kočevju i Logatcu investitori iz Japana pokreću proizvodnju robota i medicinske opreme.

To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji sa tek pet odsto nezaposlenih.

Slovenačka Vlada je pristala na zahtjev ljevice da minimalna plata bude povećana na 640 evra. Do 2021. godine ona će iznositi oko 730 evra.

Sindikalci pozdravljaju ovu odluku, a slovenački poslodavci plaše se da će to smanjiti konkurentnost, pa traže manje poreze.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana