Mirjana Kusmuk i Mladen Matović dobitnici “Zlatne značke”

Milanka Mitrić
Mirjana Kusmuk i Mladen Matović dobitnici “Zlatne značke”

Banjaluka - Nagrade su često znaci da je negdje neko uočio zalaganje drugoga, njegov rad i predanost i odlučio da ostavi trag u vremenu poklanjajući mu priznanje za to, kao svojevrsnu potvrdu i pohvalu.

Jedna takva nagrada je “Zlatna značka” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a ovo posebno priznanje za 2019. godinu dodijeljeno je i nekadašnjoj glavnoj i odgovornoj urednici dnevnog lista “Glas Srpske” Mirjani Kusmuk i istaknutom banjalučkom muzičkom umjetniku i vanrednom profesoru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji je i direktor Banskog dvora Kulturnog centra, Mladenu Matoviću.

- “Zlatna značka” dodeljuje se za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad - navedeno je u obrazloženju koje je potpisao predsjednik žirija, književnik Milovan Vitezović.

Mirjani Kusmuk priznanje je dodijeljeno za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad.

Kusmuk je juče istakla da je veoma počastvovana zbog priznanja.

- Ono pokazuje da postoji neko ko vidi i prepoznaje nečiji dugogodišnji rad i da je spreman da mu na taj način zahvali na tome što je pokušao da u svojoj profesiji da doprinos na najbolji način na koji je to znao da uradi - rekla je nekadašnja glavna urednica “Glasa”.

Mladen Matović je već 19 godina profesionalno aktivan kao muzički pedagog, kompozitor i horski dirigent. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primijenjene i popularne muzike, posebnu pažnju posvećujući stvaralaštvu za djecu. Autor je, koautor, recenzent i muzički urednik značajnog broja naučnih i stručnih publikacija, te priručnika i školskih udžbenika. Autor je mirovne pjesme UNICEF-a u BiH “Dona nobis pacem”, prvog mjuzikla za djecu u RS “Petar Pan”, te muzike i teksta zvanične himne Republike Srpske “Moja Republika”. Od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom “Banjalučanke”, a jedan je od utemeljivača i direktor Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor” . Vanredni je profesor Akademije umjetnosti UNIBL, a od polovine 2017. godine obavlja funkciju direktora JU “Banski dvor Kulturni centar”.

Dodjela

“Zlatna značka” za sve zaslužne umjetnike i kulturne radnike iz Srbije i dijaspore dodjeljuje se po 44. put, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Priznanja će biti uručena na svečanosti koja će biti održana u četvrtak u 12 časova u Narodnom pozorištu Beogradu (scena “Raša Plaović”).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana