Bijeljina: Predstavljeno djelo “Čusto Brdo i Tubići kod Maglaja” Momčila Tubića

Glas Srpske
Bijeljina: Predstavljeno djelo “Čusto Brdo i Tubići kod Maglaja” Momčila Tubića

Bijeljina - U bijeljinskoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Čusto Brdo i Tubići kod Maglaja” autora Momčila Mome Tubića.

Autor je u ovoj knjizi ispričao priču o Tubićima i Čustom brdu kod Maglaja, te svojim komšijama.

Prema njegovim riječima, svaki čovjek bi trebalo da zna ko je i odakle je, a svaka porodica bi trebalo da ima svoje porodično stablo koje govori o njenim precima.

- Ponesen svim time, da se sve to otme od zaborava, a i da bi naša mlada generacija mogla da zna od koga su potekli, ja sam ideju o knjizi dobio nakon posljednjeg građanskog rata, kada su mnogi od nas morali da napuste svoja ognjišta i zavičaje u kojima uglavnom više niko i ne živi. Zato, ako ne ostanu ovakvi zapisi, za kratko vrijeme moć zaborava će uništiti sve - rekao je Tubić.

Recenzent knjige, bijeljinski pisac Tihomir Nestorović rekao je da je ova knjiga “sjajna pločica” u mozaiku svega onoga što je do sada napisano i objavljeno od monografske građe o starim i izgubljenim zavičajima, novim zavičajima, onome gdje su korijeni i što bi trebalo da bude sačuvano.

- Knjiga govori i o onome što bi trebalo da bude čvrsta riječ za pretke, za savremenike i siguran izvor podataka i putokaz za one koji dolaze - kazao je on.

Pisanje ovakve knjige je obaveza svih onih koji se bave pisanjem, a svi mi to nosimo u sebi - zaključio je autor knjige te dodao da je najviše podataka pronašao u crkvenim knjigama.

Lj. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana