Dodjela Oskara bez voditelja?

Glas Srpske
Dodjela Oskara bez voditelja?
Dodjela Oskara bez voditelja?

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku (AMPAS) na korak je od odluke da ponovi jednu od najradikalnijih intervencija u istoriji dodjele svojih nagrada, popularnih "Oskara".

Kako ekskluzivno javlja "Varajeti" pozivajući se na dobro upućene izvore, prvi put u skoro 30 godina najveći filmski šou na svijetu neće imati domaćina voditelja.

Umjesto da se oslone na jednu osobu koja bi počela prenos monologom ispunjenim forama na račun Trampa, producenti će odabrati niz poznatih zvijezda koje će predstaviti publici različite segmente. Odluka je donesena kada je Kevin Hart, prethodno odabran za voditelja, odlučio da se povuče samo nekoliko časova kasnije usljed prozivki na društvenim mrežama zbog desetak godina starih homofobičnih tvitova.

Koncept o dodjeli bez domaćina podijelio je ljude iz vrha akademije i producente koji uveliko pripremaju ceremoniju. "Varajeti" izvještava da su se na žurci poslije dodjele "Zlatnog globusa" mnogi izvršioci žalili na tu ideju. Jedan medijski magnat istakao je da bi to moglo imati potencijalno fatalne posljedice, jer su domaćini često najveći mamac za publiku kada je riječ o tako glamuroznim TV prenosima, nešto poput dirigenta ili mašinovođe koji upravlja vozom.

Međutim, ima i onih koji smatraju da bi odluka o dodjeli bez domaćina mogla biti pozitivna.

- Zašto ne probati? Mišljenja su već ionako podijeljena, tako bi da svaki potencijalni domaćin bio analiziran "u sitna crevca", mjerila bi mu se svaka riječ. A, da se razumijemo, dani voditelja kakvi su bili Bob Houp i Bili Kristal su prošlost - rekao je medijski savjetnik Bred Edgejt.

Do sada je samo još jednom, prije tačno 30 godina, dodjela "Oskara" bila bez voditelja. Ta dodjela i dalje se pamti po zlu: producent Alan Kar i reditelj Džef Margolis smislili su 11-minutnu muzičku numeru umjesto uvodnog monologa, u koji je bila uključena i verzija "Praud Meri", duet Snježane i Roba Loua koji glumac i dalje pokušava da zaboravi.

A onda je u par navrata nekoliko osoba glumilo voditelje: 1958. Bob Houp, Džek Lemon, Rozalind Rasel i Paja Patak, 1973. Kerol Barnet, Majkl Kejn, Čarlton Heston i Rok Hadson. Posljednji put kada je više od troje ljudi vodilo dodjelu, 1987, domaćini su bili Čevi Čejs, Goldi Hon i Pol Hogan (Krokodil Dandi), a 2011. posljednji put smo imali dva voditelja: Džejmsa Franka i En Hatavej, i to je godina koju takođe svi žele da zaborave.

Dodjela "Oskara" biće održana 24. februara, a nominacije objavljene 22. januara.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana