Zdravstvo na zdravijim nogama

Milijana Latinović

Zdravstveni sistem svake zemlje, pa tako i Republike Srpske je žila kucavica bez koje nema napretka ni u drugim sferama života.

Godinama je zdravstvo Srpske grcalo u dugovima, nestašici lijekova i drugih medicinskih sredstava neophodnih za liječenje oboljelih. Nizali su se problemi, a uslovi liječenja bili daleko od normalnih i još dalje od onih evropskih. Međutim, u proteklih nekoliko godina "krvna slika" našeg zdravstvenog sistema počela se mijenjati na bolje. Daleko od toga da i sada mnogo toga ne nedostaje, ali se mnogo više počelo ulagati u unapređenje zdravstva, rekonstrukciju i izgradnju domova zdravlja i bolnica, te obezbjeđenje savremene opreme i edukaciju kadra.

Krenulo se sa rekonstrukcijom i izgradnjom Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, koji je nakon skoro pola vijeka zasijao u punom sjaju, izgrađena je Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu, a prije nekoliko dana svečano je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Doboju.

Ovih dana građane Srpske obradovala je i vijest da će, ako sve bude teklo prema planu, na proljeće iduće godine početi rekonstrukcija i izgradnja tri psihijatrijske ustanove i doma za osobe sa invaliditetom u RS. To znači da i porodice onih koji se liječe u tim ustanovama mogu da odahnu, jer će njihovi najmiliji konačno dobiti bolje uslove liječenja.

Koliko smo odmakli kada je riječ o unapređenju uslova liječenja svjedoči činjenica da su ljekari iz regiona i inostranstva sve češće gosti u našim bolnicama, a osim što svoja znanja i iskustva prenose našim stručnjacima, mnogi dolaze baš u Srpsku na usavršavanje.

Dobro je što su se nadležni uhvatili u koštac sa pojedinim problemima u zdravstvenom sistemu i svim silama pokušavaju da izgrade kvalitetnije i bolje bolnice. Međutim, ne treba da zaboravimo da će nam džaba biti moderni objekti i savremena oprema ako ljekari nastave da pakuju kofere i hrle preko granice. Osim savremenih uslova za rad, njima su prijeko potrebne veće i redovne plate i sve što im po zakonu pripada. Džaba se hvalimo savremenim bolnicama ako ljekari ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice i ne mogu da se liječe, a javna je tajna da ima i takvih.

Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su bolnice, nažalost, i najveći dužnici na listi Poreske uprave RS.

Sve probleme treba sagledati, analizirati i naći rješenje, koje će uz sva dosadašnja ulaganja u modernizaciju bolnica i domova zdravlja doprinijeti da naše zdravstvo stane na "zdravije" noge, a oni kojima pomoć ljekara zatreba dobiju sve što bi dobili i da su stanovnici Njemačke, Austrije, Italije, ili neke druge evropske zemlje.

Iako je značajan iskorak napravljen, ne smijemo dozvoliti da zdravstveni sistem zbog nemara i bahatosti pojedinaca ode na bolovanje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana