Zbogom, stranci!

Darko Grabovac

Tužilaštvo BiH konačno je povuklo jedan pravedan i pravičan, ali i potpuno neočekivan potez izdavanjem naredbe da ponovo otvori istragu u predmetu “Dobrovoljačka”.

Potomcima golobradih vojnika JNA, koji su pobijeni početkom maja 1992. godine u istoimenoj ulici u Sarajevu, probuđena je nada da će poslije više od četvrt vijeka dočekati da odgovorni za ubistvo njihovih najmilijih konačno stanu pred sudije. Nažalost, dosadašnja praksa pravosudnih institucija BiH ne ulijeva pretjeranu nadu da će iz njih konačno izaći pravda, ali ponovno otvaranje istrage o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici bar nije korak unazad.

A kad se već pominje korak unazad, bilo bi dobro kada bi neko priupitao “državne” tužioce ima li ikakvih pomaka u istragama o masakru u Sijekovcu ili ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, koji su počinjeni prije napada na kolonu JNA u Sarajevu. Zašto? Pa zato što bi odgovori na ta i još neka pitanja bacili drugačije svjetlo i sliku o karakteru rata koji se vodio u BiH od 1992. do 1995. godine.

Zar laž o agresiji na BiH nije ponovljena sto hiljada puta, a da oni koji su je ponavljali nikada nisu odgovorili odakle su došli i izvršili agresiju vojnici JNA koji su pobijeni u Dobrovoljačkoj ulici ili dvije nedjelje kasnije na Brčanskoj malti u Tuzli?! I kako su to izvršili agresiju ako su se 1. marta, kada je u BiH održan nelegalni i nelegitimni referendum o nezavisnosti, nalazili na odsluženju vojnog roka u jedinoj legalnoj i legitimnoj vojsci u zemlji - u JNA?! Da li je trebalo da se kao junaci “Zvjezdanih staza” teleportuju iz BiH umjesto što su se povlačili u konvojima kao u Sarajevu i Tuzli?!

Mnogo je sličnih pitanja i zato je dobro što je tužilaštvo donijelo naredbu o ponovnoj istrazi, ali isto tako dobro je što je naredba došla u trenutku kada se iz Republike Srpske snažno naglašava značaj odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i potencira neophodnost zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika. A onaj ko se tome protivi, ne misli dobro ni Bosni, ni Hercegovini, ni bilo kome od njenih naroda i građana.

Ponovno otvaranje istrage u predmetu “Dobrovoljačka” i stavljanje van snage naredbe bivšeg tužioca Tužilaštva BiH Jude Romana, koji je 2012. godine istragu obustavio, samo je potvrdilo da stranci BiH vuku unazad i zato im što prije treba reći - zbogom!

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana