Za inspektora zakon ne važi

Milijana Latinović

Da zakoni ne važe podjednako za sve, potvrđuje primjer iz Kotor Varoša gdje duže od godinu ekološki inspektor Petko Čupić uzurpira potkrovlje zgrade i mimo saglasnosti svih stanara i bez građevinske dozvole gradi prostoriju za vlastite potrebe.

Planove mu nisu pomrsila ni rješenja kolega inspektora prema kojima je već odavno trebalo sve da ukloni i vrati u prvobitno stanje. Međutim, on za zakon i propise očigledno ne mari, pa nastavlja po svome.

Poražavajuća je činjenica što je riječ o čovjeku koji bi trebalo da, s obzirom na funkciju koju obavlja, poštuje svako slovo zakona i onima koji to ne čine ukaže na propuste, ili napiše kaznu. Naprotiv, bahatim ponašanjem ne samo da krši zakon, već blati i profesiju. I sigurno da ovo nije usamljen primjer i da je ovakvih i sličnih “inspektora” mnogo širom Republike Srpske.

S obzirom na to koliko već traje saga sa ekološkim inspektorom, a nadležni uprkos jasnim odredbama zakona odlažu oštrije sankcije, očigledno je da su na sceni dvostruki aršini i da lokalna inspekcija nerado “udara” na kolegu. Jer, da je kojim slučajem riječ o “običnom smrtniku”, takvu situaciju bi riješili vjerovatno dok lupiš dlanom o dlan. A zakon je za sve isti, ili bi bar trebalo da bude.

Krajnje je vrijeme da se svaka ustanova, institucija i preduzeće pozabave prvo svojim kadrovima i da iz vlastitih redova otjeraju one koji urušavaju ugled profesije i institucije u kojoj su zaposleni. Previše je nezaposlenih na biroima koji jedva čekaju da dobiju priliku da rade i sa svojih deset prstiju pošteno zarade za koru hljeba.

Mnogo je i mladih koji su godine probdjeli nad knjigom, nanizali desetke u indekse, a nikada, nažalost, nisu dobili šansu da pokažu stečeno znanje i umijeće, jer su pojedine fotelje odavno rezervisane za neke podobnije. Iako spremni da se uhvate u koštac sa izazovima koje donosi posao, nisu imali izbora već da sa koferom u ruci sreću potraže u bijelom svijetu. Jer tamo u Evropi, kojoj toliko trčimo u zagrljaj, svako nepoštovanje zakona se najozbiljnije kažnjava, a mi smo očigledno svakim danom korak dalje od svega evropskog i ne preostaje nam ništa drugo nego da pjevušimo Balaševića: “Putuj, Evropo, nemoj više čekati na nas...”

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana