Vozači i dalje tjeraju po svom

Milijana Latinović

Bahatom ponašanju vozača i drugih učesnika u saobraćaju u Srpskoj još nije došao kraj, a kad će ne zna se!

Tek nešto više od polovine onih koji sjedaju za volan četvorotočkaša i krstare drumovima, a koji su se našli pod lupom nadležnih, poštuju zakon i vežu sigurnosni pojas. Oni drugi i dalje se kockaju sa životom.

Nisu ih dozvali pameti mnogobrojni apeli i preventivne kampanje, a po svemu sudeći, ni visoke novčane kazne.

Iako je svijest učesnika u saobraćaju u Srpskoj o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa u proteklih šest godina podignuta na viši nivo, još nismo dosegli ni minimalnih 70 odsto, a kamoli visoke evropske i svjetske standarde.

U prilog tome svjedoči i crna statistika jer se u nesrećama zbog nevezanog pojasa godišnje ugasi 20 života, a najmanje 100 lica zadobije teške povrede.

Vodeći se svima dobro poznatom rečenicom: “Šta ću se vezati” nismo ni svjesni da bismo već iza prve krivine bahatost mogli platiti glavom. U sve to smo se, nažalost, uvjerili mnogo puta do sada jer se na saobraćajnicama upisalo mnogo crnih dana, a jauk onih koji su u nesreći izgubili najmilije sve češće se čuje.

I nisu samo vozači ti koji bježe od pojasa, već i suvozači, a u većini slučajeva ni djecu u automobilima ne voze prema propisima, svjesno rizikujući i njihove živote.

S ovim problemom nadležni su se nebrojeno puta do sada hvatali u koštac, pojačavali kontrole, pisali promotivne letke, sprovodili kampanje, pa raspisivali i paprene kazne, ali uzalud. Malo ko je došao do pameti, dok je većina nastavila po svojim opasnim pravilima, iako ih je dobar dio i te kako svjestan u šta se upušta.

To, nažalost, potvrđuju novinski stupci koje iz dana u dan puni crna hronika, a osim onih koji nerado “povlače” pojas, na saobraćajnicama nisu rijetki ni vozači koji se rado druže sa čašicom, kao ni oni koji olako pritišću papučicu gasa i samouvjereno jurcajući siju strah na putu.

Sve to kada se sabere i oduzme za posljedicu može imati ono što niko ne želi - život manje ili više njih.

Krajnje je vrijeme da se urazumimo i počnemo poštovati zakon, ne zbog zakona ili onih koji su ga skrojili, već zbog nas samih, jer život nema cijenu!

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana