Šansa za budućnost

Milijana Latinović

Budućnost svake zemlje, pa tako i Republike Srpske, leži na generacijama koje stasavaju i koje tek dolaze jer svojim znanjem i vještinama treba da pokažu ko su i šta, te da na svojim leđima mogu da iznesu teret budućnosti koja ih čeka.

Prelazak iz osnovne škole u srednjoškolske klupe je veliki korak za sve koji dođu do tog cilja. Veliki broj svršenih osnovaca je godinama odlazio u gimnazije, ekonomske, tehničke, građevinske i druge škole u nadi da će završiti i fakultete, dobiti diplome i pronaći posao iz snova, a bilo je i onih koji su odlučili da se oprobaju u ugostiteljskim i drugih stručnim odjeljenjima, te da tu ispeku zanat kako bi jednog dana radili ono što vole i u čemu se pronalaze.

Obrazovni sistem u Republici Srpskoj pretrpio je u proteklim godinama određene reforme, a akcenat je, između ostalog, stavljen na potrebu da se u nastavnim planovima i programima nađe više praktične nastave, kao i da se sa poslodavcima usaglasi model rada sa srednjoškolcima kojima je taj vid nastave, tokom školovanja, možda i najpotrebniji.

Dobri konobari, kuvari, mehaničari i drugi uvijek su bili veoma traženi u društvu, ali su u moru popularnih zanimanja te struke na neki način, nažalost, potcijenjene i gurnute u drugi plan. Veliki problem je godinama, ako se posmatra generalno stanje, taj što u brojnim školama nije bila na najbolji način obezbijeđena praktična nastava, koja je prva i osnovna stanica na kojoj treba da se pokažu. Na sreću srednjoškolaca, a i cijele Republike Srpske, situacija na terenu se mijenja nabolje.

Praktična nastava zauzima polako svoje mjesto u obrazovnom sistemu, te se iz dana u dan pokazuju znanja i vještine, između ostalih, konobara i kuvara koji zanat peku pod našim školskim krovovima. Priznanja za to im stižu i iz regiona, koji je zainteresovan da im čak obezbijedi dalje usavršavanje. To je veoma pohvalno, ali i Srpska treba da da svoj maksimum kako bi naše sadašnje i buduće velemajstore u svojim zanatima zadržala ovdje.

Republika Srpska se, kao i većina zemlja iz regiona, nažalost, suočava sa odlivom radne snage jer mnogi svoju šansu traže u uređenijim država, gdje mogu da pristojno žive od svoje plate, pa i uštede koju marku za stare dane.

Takva razmišljanja neke “uhvate” još u srednjoškolskim klupama i samo čekaju dan kada će dobiti zvaničnu potvrdu svojih vještina i unovčiti je negdje u Evropi ili preko okeana.

Nadležni moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da što više mladih, sposobnih i obrazovanih zadrže u ovoj Republici, jer od njih zavisi i njena budućnost. Pozitivnih primjera u praksi ima i oni bi trebalo da budu vodilja svima ostalima da bismo mogli da se pohvalimo dobrim majstorima čije će diplome i druga priznanja, danas-sutra, biti istaknuti u domaćim restoranima i drugim objektima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana