Saga o kućicama

Milijana Latinović

Posljednji nastavak sage o ilegalnim naplatnim kućicama na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, koje su postavljene još prije pet godina i koje u budžet Republike Srpske nisu donijele ni marku, biće "emitovan" do kraja ove sedmice.

Baš kao što je sve u vezi sa ovim kućicama od samog početka bilo samo smijurija, i početak njihovog uklanjanja u julu ove godine započeo je cirkusom u kome nisu izostali ni crvena vrpca, ni slikanje nadležnih pored vlastite sramote.

Uklanjanje kućica i vraćanje dionice puta u Glamočanima u prvobitno stanje debelo je plaćeno, pa ipak, radovi nisu završeni u roku.

Kada su prvi bageri izašli na teren, rečeno je da će sve biti završeno za 45 dana, što se, naravno, nije obistinilo. Probijene rokove nadležni pravdaju saobraćajnom opremom i signalizacijom, koje su navodno usporile radove.

Da zlo bude veće, ceh za izgradnju i uklanjanje kućica u Glamočanima koje nikada ničemu nisu koristile, osim što su ometale saobraćaj i nerijetko uzrokovale saobraćajne nesreće na tom dijelu puta, plaćen je 3,65 miliona maraka.

Jedino što su kućice "naplatile" su nedužni životi koji su ugašeni baš na tom mjestu, uprkos višemjesečnim upozorenjima da bi se takve stvari, nažalost, mogle desiti.

Koliko je škola, vrtića i fabrika moglo biti obnovljeno i izgrađeno tim novcem, uzalud je sada spominjati, jer su milioni već odavno prohujali s vihorom.

Za to vrijeme učenici u mnogim seoskim školama u Srpskoj čitaju i pišu u učionicama koje prokišnjavaju. Domovi zdravlja u manjim opštinama često zapadnu u dubiozu pa nemaju ni najobičnije zavoje, a milioni se bacaju na izgradnju, a potom i uklanjanje nečega što nikada ničemu nije služilo. U vremenu kada su redovi ispred stranih ambasada sve duži i kada sve više mladih pakuje kofere i trbuhom za kruhom odlazi sa ovih prostora negdje gdje će od svoga rada moći da žive, nadležni u RS rasipaju milione koji su mogli biti uloženi u obrazovanje, nova radna mjesta i bolju budućnost građana.

Priča o kućicama je nakon toliko godina konačno došla do kraja. Kako su nestale kućice, po svemu sudeći, nestaće i odgovornost onih koji su smislili da ih postave baš na tom dijelu puta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana