Rasipništvo bez kraja

Milijana Latinović

Rasipništvo u institucijama na nivou BiH nije novost, a da starim navikama onih koji sjede u tamošnjim foteljama nema kraja, pokazao je i devetomjesečni presjek izvršenja budžeta.

Za rad ministarstava, agencija, kancelarija i direkcija od januara do kraja septembra iskeširano je gotovo 600 miliona maraka, što je za 9,5 miliona više nego u istom periodu lani. Najviše su “skočili” izdaci za lična primanja zaposlenih i materijalne troškove, a najviše novca iz kase završilo je u džepovima armije službenika, kojih je iz godine u godinu sve više.

Milioni su kao i do sada iskeširani za brojna službena putovanja, kao i za članstvo u raznim organizacijama.

I dok se ovi milionski troškovi gomilaju iz godine u godinu, na vidjelo svakog dana izlazi besmislenost zemlje u kojoj mnogi građani jedva sastavljaju kraj s krajem, a nisu rijetki ni oni koji doručak, nažalost, traže u kontejnerima.

Javnost godinama upozorava da se u institucijama BiH uhljebilo previše onih kojima je jedina misija da (ne) rade ništa, a da za to primaju visoke plate, dok nadležni za to ne mare mnogo. Na rasipništvo i bahato ponašanje službenika na nivou BiH godinama su upozoravali i revizori, dajući negativne ocjene, ali to nikoga nije mnogo nasekiralo. Oni koji su uzimali koliko im volja, uzimaju i dalje.

Osladile im se novčanice koje, naravno, nisu zaradili sa svojih deset prstiju, pa grabe i šakom i kapom.

A kazne ni na vidiku. I sve dok nadležni ne preduzmu nešto i ne stanu u kraj bahaćenju onih koje je narod birao, a koji mu sada dinar iz džepa uzimaju, teško da će u BiH zavladati blagostanje. Krajnje je vrijeme da se u institucijama na nivou BiH uvede red i da se na odgovornost pozovu svi oni koji godinama samo čuvaju fotelje i ne rade ništa. Čast izuzecima, koji se mogu izbrojati na prste!

Armija službenika na nivou BiH mora prestati da se baškari po svijetu novcem o kojem obični smrtnici mogu samo da sanjaju. Osiromašena privreda i građani, među kojima su stotine onih na ivici gladi, ne mogu više plaćati njihova putovanja i hirove. Revizori i tužilaštva treba više da zasuču rukave i uhvate se u koštac sa ovim problemom prije nego što privreda padne na koljena pred enormnim apetitima administracije BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana