Rampa na granici

Svjetlana Šurlan

Četiri i po godine traje bitka opštine Novi Grad s vjetrenjačama u institucijama BiH i Hrvatske u vezi sa otvaranjem graničnog prelaza u tom gradu za teretni saobraćaj.

Od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska pristupila Evropskoj uniji, privreda ove opštine i prekograničnog Dvora, ali i svih opština prijedorske regije trpe znatne gubitke, jer oni koji se bave transportom moraju da koriste prelaz u Gradini. To preduzećima povećava dužinu puta za transport robe, usluga, sirovina i opreme za čak 400 kilometara, što znatno povećava troškove poslovanja.

Za status graničnog prelaza konstantno se brinu i u Kozarskoj Dubici, gdje na početku evropske karijere Hrvatske nisu čak ni mogli kada žele preći do komšija u Hrvatsku, a sada im se svaka tri mjeseca produžava status međunarodnog prelaza.

I članovi Predsjedništva BiH i ministri Savjeta ministara BiH od 2013. govore da je kategorizacija prelaza uređena na štetu BiH, ali konkretne aktivnosti u vezi s tim ne preduzimaju.

Mješovita komisija nadležna za granične prelaze sastaje se jednom mjesečno, a međunarodni statusi prelaza se produžavaju privremeno. Ne nazire se konačno rješenje, iako je još na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske u julu 2017. donesena odluka o otvaranju novih graničnih prelaza za transport robe.

Međutim, još nije potpisan sporazum o održavanju mostova na granici dvije države, što je i preduslov za bolje sutra privrednika koji gravitiraju prelazu u Novom Gradu.

Situacija je utoliko složenija što Vlada Hrvatske pokreće proceduru prilagođavanja graničnih prelaza pravilima Šengena, te ako ostane sadašnji status prelaza u Novom Gradu, postoji mogućnost da on nikada i ne dobije mogućnost za transport robe. Time bi privrednicima pograničnih opština bio zadat konačan udarac.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ove sedmice posjetila je BiH, ali ni tom prilikom od zvaničnika BiH nismo čuli da je razgovarano o ovom problemu. Grabar-Kitarović je u BiH došla dan kasnije, te otišla dan ranije nego što je prvobitno bilo najavljeno. Ovo ujedno oslikava i odnos hrvatskih institucija prema problemima koje treba da riješe u odnosu s BiH. Sve dok se to ne desi, konstatacija da "Hrvatska grli BiH" je i te tako smiješna.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana