Praznik rada

Milijana Latinović

Međunarodni praznik rada u Republici Srpskoj veliki broj radnika iz godine u godinu dočekuje sa nezadovoljstvom i sve manjom željom za bilo kakvim slavljem. Mali je broj onih koji se istinski raduju proslavi 1. maja, koja odavno i nije proslava, već grčevita borba za prava koja se veoma često guraju u zapećak.

Prava brojnih radnika odavno su samo mrtvo slovo na papiru, a mnogi su, uprkos želji i volji da pošteno zarađuju kako bi prehranili porodice, ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima. Javašluk i nepoštovanje radničkih prava u pojedinim preduzećima odomaćili su se do te mjere da je takvo stanje za poslodavce postalo sasvim normalno. A ne smije da bude.

Iako se Srpska godinama bori protiv sive ekonomije, pooštrava zakonske mjere i propisuje sve veće novčane kazne, bahati poslodavci uspijevaju da izmaknu i zakonu i pravdi, pa ne uplaćujući doprinose potkradaju i radnike i Republiku.

Mnogi na radna mjesta odlaze strahujući od otkaza, a na Praznik rada gledaju kao na rijetku priliku da predahnu i dan provedu sa najmilijima.

Odlazak na izletišta, slavlje uz iće i piće, većini i ne pada na pamet.

Prateći statistiku, oni koji nisu baš najbolje upućeni u situaciju mogli bi zaključiti da kod nas ipak ruže cvjetaju, jer se broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje konstantno smanjuje. Međutim, i najsjajnija medalja ima dvije strane, pa tako i istina o padu broja nezaposlenih.

Iako se privreda donekle razvija i radna mjesta otvaraju, mnogo je više onih koji su u proteklih nekoliko godina s koferom u ruci otišli u Njemačku, Sloveniju i druge evropske zemlje i tamo zarađuju višestruko veće plate. I nisu otišli samo oni, otišle su cijele porodice, koje i ne pomišljaju na to da se vrate. I nije to problem samo kod nas, istu muku muče i zemlje regiona.

Nadležni u Republici Srpskoj uvjeravaju da će nastaviti da stvaraju bolji poslovni ambijent, učiniti sve da rasterete privredu i da u saradnji sa poslodavcima stvore uslove za rast plata. Odlučni su u namjeri da sivu ekonomiju iskorijene.

Sve dok se to ne desi, biće nezadovoljnih radnika koji zbog male plate, neuplaćenih doprinosa, naknada za prevoz i topli obrok, ne mogu i ne žele ni da da razmišljaju o prvomajskom roštilju i pasulju, u kojima iz godine u godinu dominira začin gorčine.

Ovogodišnji, ako je suditi prema najavama meteorologa, začiniće pljuskovi i poneka pahulja snijega.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana