Posljednja šansa

Milijana Latinović

Oko 2.000 “starih” studenata na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj dobiće novu šansu da školovanje privedu kraju i konačno uzmu diplomu u ruke.

Nadležni su saglasni da Srpska ne bi trebalo više da izgubi nijednog visokoobrazovanog čovjeka i zbog toga su još jednom, tačnije šesti put do sada, izašli u susret onima koji studiraju godinama. Do produženja roka doći će izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje će ići u korist studenata. Rok za okončanje studija biće produžen do kraja akademske 2019/2020. godine i ta inicijativa bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovo će, kažu, biti i posljednja šansa za “stare” studente, tako da već od danas svi oni treba da zagriju stolice i počnu spremati ispite.

Posljednja generacija ovih studenata upisana je, sada već daleke, 2007. godine. Nije da nije bilo vremena da ispiti budu privedeni kraju.

Teško je govoriti o razlozima zbog kojih je neko student deceniju, pa i duže. Vjerovatno među njima ima i onih kojima su prepreka bili finansijski ili socijalni razlozi. Neki su počeli da rade na drugoj ili trećoj godini studija zato što su tako htjeli, a sigurno ima i onih koji su morali, da bi sebi obezbijedili novac za školarinu. Takvima treba izaći u susret i pružiti priliku, iako ih je i do sada bilo mnogo. Oni će sigurno ozbiljno shvatiti ovu posljednju šansu i čvrsto je zgrabiti.

Međutim, ne treba zaboraviti da među “starim” studentima ima i onih koji nisu ni upisali fakultete da bi ih završili. Zašto je tako znaju samo oni sami. Prokockali su do sada pet dodatnih rokova i teško je ne zapitati se da li su ovaj novi uopšte zaslužili. Da su željeli da postanu akademski građani, odavno bi zasukali rukave i položili ispite. Takvi će vjerovatno i kraj iduće akademske godine dočekati na istom mjestu, s istim brojem položenih ispita u indeksu koliko imaju i danas.

Mnogi vjerovatno i namjerno odugovlače studije kako bi iskoristili brojne međunarodne programe razmjene ili stipendije koje im se nude kako bi otišli u inostranstvo. Mnogi su spakovali kofere i baš na taj način zauvijek otišli u evropske zemlje, a njihovi indeksi još sakupljaju prašinu na domaćim fakultetima. Veliki je broj “starih”studenata koji su svjesni i činjenice da to što završe fakultet u roku nije nikakva prednost na tržištu rada i da ih najvjerovatnije mjesto čeka samo na birou jer posla nema ni za mnoge koji su odavno indeks “okačili” o klin. Oni koji nemaju nijedan lični razlog da okončaju studije i ne vide nikakvu prednost u tome trebalo bi da polože ispite bar da se oduže roditeljima koji su godinama ulagali u njih i izdvajali zadnju marku za njihovu školarinu. Ako je tačna ona stara da fakultete ne završavaju pametni već uporni, posljednja šansa mogla bi biti krunisana sa 2.000 novih diploma.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana