Otimanje imovine

Svjetlana Šurlan

Nakon što su tokom rata izbjegli i protjerani sa svojih ognjišta u FBiH, mnogi Srbi, ali i pripadnici drugih naroda godinama nisu mogli da se vrate u svoja prijeratna prebivališta.

Mnogi nisu ni željeli jer su im kuće porušene, spaljene, jer su znali da nisu bezbjedni i da neće moći u miru da prožive ostatak života.

Mnogi su na imovinu zaboravili jer nema ni pomisli da se na nju ikada vrate, a mnogi su je prodali za male pare kako bi sebi obezbijedili osnovne uslove za život u drugim mjestima, pa i državama.

U procesu sređivanja katastarskih evidencija, institucije FBiH su odlučile da pokušaju da svim tim ljudima oduzmu vlasnička prava nad imovinom. Odlučile su da podatke o nepokretnostima usklade, obnove, ali da o tome kad to rade sve vlasnike obavijeste ni manje ni više nego na oglasnoj tabli nadležne institucije.

Ako se vlasnici ne jave u zadatom roku, a sasvim sigurno ne mogu da se jave jer nisu obaviješteni lično i ne znaju da treba da se jave, podaci iz ranijih zemljišno-knjižnih evidencija se prepisuju u novu evidenciju. Međutim, evidencije o katastarskim i vlasničkim podacima nisu usklađivane u proteklih 25 godina, mnogobrojne ostavinske rasprave nikada nisu završene, nacionalizovano zemljište nije prevedeno u privatni posjed, a kroz knjige nisu sprovedeni ni mnogobrojni kupoprodajni ugovori.

Upravo iz ovih razloga je i pokrenut proces usklađivanja evidencija i u FBiH i u Republici Srpskoj, samo što je FBiH odlučila da to radi netransparentno, ne dajući mogućnost stvarnim vlasnicima nepokretnosti da svoju imovinu uknjiže. Na taj način mnogi raseljeni i izbjegli mogu ostati bez imovine u FBiH.

Za pohvalu je informacija da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS u saradnji sa Vladom Srpske otvoriti kancelarije za pomoć raseljenim i izbjeglim u kojima će moći da dobiju svu neophodnu pravnu pomoć da se izbore sa sistemom u FBiH koji na "legalan" način pokušava da im otme imovinu. Tu je i apelacija pred Ustavnim sudom BiH i zahtjev da prestane primjena zakona koji omogućava to otimanje. Dok se čeka pravo i pravda, izbjegli i raseljeni treba da iskoriste pomoć RUGIP-a i ne dozvole da trajno izgube svoja ognjišta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana