Muke radničke

Milijana Latinović

Prava brojnih radnika u Republici Srpskoj odavno su samo mrtvo slovo na papiru, a mnogi su, uprkos želji da savjesno obavljaju svoj posao i tako zarade za koru hljeba, ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima.

Hiljade radnika koji su decenijama pošteno radili danas ne mogu ni u zasluženu penziju, jer im bahati poslodavci godinama nisu uplatili doprinose za penzijsko osiguranje. Da muka bude veća, uskraćena im je i zdravstvena zaštita, jer ni knjižicu ne mogu ovjeriti, pa ljekaru odlaze samo kad ih muka natjera. Kako i od čega životare, to samo oni znaju. Primjera je mnogo širom Srpske, a ovih dana u javnosti je odjeknula vijest da bivši radnici nekadašnje Farme goveda “Farmland” iz Nove Topole zapljenom imovine pokušavaju da namire dugove. Džaba sudske presude i rješenja kada je farma odavno opustošena. Sve što je iole bilo vrijedno izneseno je iz kruga preduzeća na ovaj ili onaj način, a radnici su, po ko zna koji put, ostali kratkih rukava. Nemaju šta da zaplijene i prodaju kada je farma odavno samo okupljalište pasa lutalica.

Situacija nije mnogo bolja ni u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente, čiji radnici štrajkom, po ko zna koji put, traže svoja prava, ali uzalud. Za njih i njihove probleme niko ne mari. Plate ne primaju, ljekaru ne mogu, a odnedavno im je uprava preduzeća zabranila da pitaju i spominju dugonajavljivani posao sa ruskom kompanijom, koji im je bio jedina slamka spasa. Kada će dobiti mukom zarađene plate i sve što im po zakonu pripada, niko ne zna.

Nepoštovanje radničkih prava i javašluk u pojedinim preduzećima su se odomaćili do te mjere da je takvo stanje za te poslodavce postalo sasvim normalno. A nije i ne smije da bude!

Zbog tih i takvih pojedinaca trpe najviše radnici, ali i budžet RS i razni fondovi, dok se bahati poslodavci bogate preko leđa radničke klase. Neplaćanje doprinosa i plata je kršenje prava i zakona, a oni koji krše zakon moraju da odgovaraju.

Krajnje je vrijeme da se nadležne institucije ozbiljnije pozabave ovim problemima i uhvate u koštac sa pojedincima koji u ambis guraju privredu na čijim granama treba da stasavaju i oni koji dođu poslije njih, jer kad-tad fotelje će morati da napuste.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana