Majstor svog zanata

Milijana Latinović

Unapređenje obrazovnog sistema u Republici Srpskoj godinama je glavna tema na seminarima, okruglim stolovima i drugim događajima na kojima se okupljaju prosvjetari i predstavnici poslovne zajednice.

 

I jedni i drugi saglasni su da je srednjoškolcima potrebno više časova kvalitetne praktične nastave da bi po završetku školovanja đaci bili majstori svog zanata, dobili posao u struci i tako pokazali šta znaju i umiju. Međutim, do sada se pokazalo da se sve svodi samo na praznu priču i traženje nedostataka u školama i preduzećima.

Privrednici smatraju da su nastavni planovi i programi zastarjeli, a u skladu sa tim i školske radionice opremljene starim mašinama, koje se u preduzećima odavno ne koriste. S druge strane, i prosvjetari imaju zamjerke na poslovnu zajednicu i tvrde da su i dalje rijetke fabrike koje širom otvaraju vrata za srednjoškolce i u kojima djeca zaista uče kako se radi. Mnogo je više onih koji su djeci zalupili vrata pred nosom ili, još gore, prime ih na praksu, a ne nauče ih baš ništa.

Nerijetko se dešava da praksa u preduzećima ostaje samo mrtvo slovo na papiru, jer srednjoškolce u pojedinim firmama uglavnom guraju u zapećak, da ne bi smetali. Umjesto da im daju alat u ruke i pokažu sve finese njihovog budućeg zanimanja, da bi bili radnici za primjer, radom i trudom zarađivali platu i stvarali dobit u preduzeću, bahati poslodavci daju im džoger i spužvu za ribanje.

Naravno, nisu svi poslodavci isti i nisu sva iskustva sa prakse negativna. Ne treba zaboraviti ni one svijetle primjere, gdje u fabrikama djecu od prvog dana upoznaju sa procesom rada, daju im džeparac, a one najbolje po završetku školovanja u tim fabrikama čeka siguran posao, plata i šansa da napreduju. Nažalost, takvi poslodavci su u manjini, gotovo na nivou statističke greške, naspram onih koji mladima ne žele da pruže šansu.

Najavljena reforma srednjoškolskog obrazovanja, koja bi trebalo da bude sprovedena u ovoj godini, trebalo bi da zavede red i u školskim klupama i na časovima praktične nastave. Akcenat će biti stavljen na uvođenje dualnog obrazovanja, koje podrazumijeva više časova praktične nastave u preduzećima.

Privrednici i nastavnici moraće ponovo za isti sto da još jednom ponove gradivo i istim putem krenu ka zacrtanom cilju, a to je bolje obrazovanje i snažna privreda. Masovni odlasci kvalifikovanih radnika u inostranstvo upalili su alarm i ukoliko nadležni ne žele da na školama i fabrikama osvanu katanci, moraće zasukati rukave i zajedno raditi na stvaranju svjetlije budućnosti. Ulaganja u školovanje moraju biti veća, jer ulaganje u obrazovanje nije trošak već investicija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana