“Lov” na radnike

Milijana Latinović

Preduzeća iz evropskih zemalja i u ovoj godini nastavljaju da “love” radnike u Republici Srpskoj, što potvrđuje i najavljeni dolazak slovenačkih kompanija koje planiraju da u svoje firme namame nekoliko hiljada radnika. Međutim, odliv radne snage sa ovih prostora nije novost.

Vrijedni i pošteni radnici koji nisu uspijevali da zarade koru hljeba u svojoj zemlji, oduvijek su hrlili preko granice, tamo gdje su, radeći od jutra do mraka, uspijevali da obezbijede egzistenciju za svoje porodice. Pričalo se o nedostatku kvalifikovane radne snage i ranije, ali posljednjih nekoliko godina taj problem sve više uzima maha i prijeti da domaću privredu baci na koljena.

Jer, džaba fabrike i savremene mašine ako na njima nema ko da radi. A nema, uglas vape privrednici.

Katanci su poodavno zaprijetili preduzećima u raznim sektorima. Istu muku muče svi, od ugostitelja, obućara, preduzeća koja se bave transportom, do bolnica. Od konobara koji mahom ostavljaju tacne i pakuju kofere, do ljekara koji su bijele mantile u Srpskoj okačili o čiviluk, svi redom hrle na zapad i ne namjeravaju da se vrate.

Ogromna većina zaposlenih u RS i dalje svakog prvog na račune dobija minimalac od kojeg jedva može da se preživi. Iako borba traje godinama, siva ekonomija nije iskorijenjena, pa je i dalje prevelik broj neodgovornih poslodavaca koji krše zakon i ne prijavljuju radnike.

A tome se odavno moralo stati u kraj.

U tom i takvom sistemu, šansu da olako otimaju školovane radnike prepoznali su stranci, koji nude višestruko veće dnevnice u evrima i ostavljaju u nemilosti domaća preduzeća. A s druge strane, BiH im je to svjesno dozvolila potpisujući sporazume o zapošljavanju. 

Izlaz iz ovog problema traže i poslovna zajednica i republičke institucije. Pomaka ima, ali još nisu dovoljni da zadrže kadar s ove strane granice. Poreske olakšice i rasterećenje privrede jedina su šansa da plate budu veće i da radnici ostanu u domaćim preduzećima.

Apel poslodavaca da je radnika sve manje i da će doći u situaciju da zatvaraju preduzeća prepoznalo je novoosnovano Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, koje nastoji koliko-toliko da pojednostavi procedure dolaska do posla, bar za one koji apliciraju za subvencije za samozapošljavanje. I to je dobar korak da se pruži šansa mladima da dođu do posla i svoje gnijezdo sviju u Srpskoj.

Nadamo se da se na ovome neće stati i da će se u borbu za radnike uključiti svi koji na bilo koji način mogu doprinijeti da se situacija popravi i da domaća preduzeća vrve od nasmijanih i zadovoljnih radnika. Samo tako će i radnički novčanici i kase privrednika biti puni. +++

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana