Krivični cirkus

Svjetlana Šurlan

Cirkus prilikom donošenja različitih zakona, pravilnika, uredbi i drugih propisa u institucijama BiH nije nepoznat način ponašanja.

Najnoviji je na sceni u vezi sa izmjenom Zakona o krivičnom postupku i Zakona o obavještajno-bezbjedonosnoj agenciji BiH.

Sve je pokrenuo Ustavni sud BiH koji je osporio odredbe o neograničenom praćenju i prisluškivanju osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela.

Izmjene potrebnih zakona uradili su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ministarstvo pravde BiH, a navodni dogovor o usvajanju izmjena dva zakona u paketu pao je na sjednici Savjeta ministara BiH.

Prošao je samo Zakon o OBA, koji je prvi nastupio pred ministrima i tako nastavio turneju ka većem cirkusu, odnosno Parlamentu BiH.

Ne dobivši podršku ministara, Zakon o krivičnom postupku na nastup u Parlament je upućen putem poslanika HDZ-a, ali tamo ima i konkurenciju, odnosno izmjene upućene od strane SDA.

Da komediji nema kraja potvrđuje i mogućnost da jedan bude razmatran na sjednici Doma naroda, a drugi na sjednici Predstavničkog doma i da, iako imaju različit sadržaj, budu usvojeni. Uz to, u parlamentarnu proceduru stići će im i zakon koji se tiče OBA koji praćenje i prisluškivanje reguliše na sasvim drugačiji ni dodatno zakomplikovati nastup cjelokupnog cirkusa.

Za vrijeme ovih igrarija, moguć je i novi nastup Ustavnog suda BiH koji je najavio da će na jednoj od idućih sjednica ukinuti sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku.

Sud ovim potvrđuje da je i on spreman da pokaže svoje cirkuske sposobnosti i dodatno zakomplikuje stanje u ionako nesređenim institucijama koje primjenjuju pomenuta dva zakona.

S obzirom na to da je u pitanju praćenje i prisluškivanje osoba osumnjičenih za terorizam i druga teška krivična djela, treba se nadati da i njima neće pasti na pamet da iskoriste cirkus za "cirkus".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana